VIDEO Islamský štát sa priznal k útoku na ruské lietadlo: Vyhrážajú sa Putinovi

NETKY.SK • 5 November 2015, 13:30 • 2 min
VIDEO Islamský štát sa priznal k útoku na ruské lietadlo: Vyhrážajú sa Putinovi

KÁHIRA – Teroristická skupina Islamský štát sa vo videu priznala k útoku na ruský Airbus, ktorý sa zrútil v Egypte a zahynulo v ňom 225 ľudí.

slovakia

left justify in out

Islamisti varujú Putina, že za nálety v Sýrii bude pykať. Vo videu chvália „bratov ako naložili s lietadlom a s bezbožnými Rusmi.“ Podľa nich prepašovali na palubu lietadla bombu.

 

Okrem velebenia svojich bratov sa pustili aj to ruského prezidenta Valdimíra Putina. Na videu ho označili za sviňu a hovoria, že je to odplata za bombardovanie Sýrie. „My vás dostaneme všetkých,“ dodali teroristi.

 

Zároveň chce Islamský štát zvýšiť svoj vplyv v Rusku. Na videu sa vyhrážajú príchodom do Ruska a tým, že Rusov budú "podrezávať, strieľať a navštívia ich domovy a budú ľutovať, že do Sýrie prišli."

 

 

 

Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond dnes pripustil, že existuje možnosť, že za pádom ruského lietadla v Egypte je skupina napojená na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS). Na otázku novinárov, či si myslí, že nešťastie spôsobili militanti IS, Hammond odpovedal, že odnož IS na Sinajskom polostrove sa prihlásila k zodpovednosti za haváriu ruského lietadla a "urobili to bezprostredne po (jeho) páde".

 

V rozhovore pre britskú spravodajskú spoločnosť Sky News Hammond poznamenal, že v Británii sledujú všetky dostupné informácie a na ich základe dospeli k záveru, že existuje "veľká možnosť", že do prípadu je zapletený IS.

Militantná organizácia Islamský štát, ktorá má pod kontrolou časti Iraku a Sýrie a ktorej odnož bojuje na Sinajskom polostrove proti egyptskej armáde, dnes v audionahrávke zopakovala svoje sobotňajšie vyhlásenie, že ruské lietadlo zostrelila. Uviedla, že časom svetu povie, ako útok uskutočnila.

 

Experti hovoria, že militanti na Sinaji nemajú sofistikované zbrane potrebné na zostrelenie lietadla v letovej výške.

Egypt už v sobotu odmietol vyhlásenie Islamského štátu ako snahu o propagandu, ktorá má za cieľ poškodiť imidž Egypta v zahraničí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona