VIDEO Íri všade na svete dnes oslávia Deň sv. Patrika, pivo potečie potokmi

NETKY.SK • 17 Marec 2018, 06:00 • 2 min
VIDEO Íri všade na svete dnes oslávia Deň sv. Patrika, pivo potečie potokmi

DUBLIN - Deň svätého Patrika je kultúrny, náboženský a štátny sviatok, ktorý sa v Írsku každoročne oslavuje 17. marca na počesť patróna Írska svätého Patrika. Dátum dňa súvisí s úmrtím tohto svätca. V Severnom Írsku je tento deň sviatkom.

slovakia

left justify in out

Pôvodne bol deň sv. Patrika zameraný na rodinu a využíval sa ako príležitosť navštíviť slávenie svätca z 5. storočia v kostole. Postupom času sa popri duchovnom rozmere sviatku začal presadzovať aj svetský charakter osláv. Pre ne sa stalo typické popíjanie čierneho piva a whisky, ako aj spev a tanec.

 

Svätý Patrik sa narodil okolo roku 400 n.l. (niektoré zdroje uvádzajú aj rok 385) v rímskej provincii Britannia. Spočiatku žil bezstarostný život syna mestského radcu, nevenoval sa ani štúdiu, ani kresťanskej viere. Ako 16-ročného ho uniesli írski piráti do Írska, kde ho predali ako otroka. Jeho pán ho poveril pasením oviec.

 

Počas šiestich rokov v zajatí sa vnútorne premenil, venoval sa duchovnému životu a konvertoval na kresťanstvo. Podarilo sa mu ujsť na územie dnešného Francúzska, kde vstúpil do kláštora v opátstve na ostrove Saint-Honorat v oblasti Azúrového pobrežia.

 

 

img

Sprievody sú plné veselých masiek. Foto: TASR

 

 

Neskôr údajne počul mystické hlasy, vyzývajúce ho na návrat do krajiny, v ktorej bol predtým otrokom. Vrátil sa do Írska ako misionár šíriaci kresťanstvo. V roku 432 sa stal írskym biskupom. Založil vyše 300 kostolov a pokrstil viac ako 120 000 ľudí - vrátane kráľa Aengusa pri návšteve hradu Cashel v roku 450.

Svätý Patrik zomrel 17. marca 461.

 

Deň sv. Patrika sa v Írsku stal oficiálne štátnym sviatok v roku 1903. Prvá oficiálna slávnosť sa v Írsku uskutočnila v roku 1931. V roku 1901 bol 17. marec zákonom ustanovený za írsky štátny sviatok; novelou zákona bol upravený tak, že v ten deň boli zatvorené všetky verejné inštitúcie. Avšak toto nariadenie sa v 70. rokoch 20. storočia zmiernilo. V polovici 90. rokoch 20. storočia írska vláda spustila podporu dňa sv. Patrika tak, že zmenila oslavy z jedného dňa, 17. marca, na päť dní. Cieľom vládneho kroku bolo pritiahnuť do krajiny milión návštevníkov, píše webová stránka ireland-information.com.

 

V súčasnosti sa Deň sv. Patrika oslavuje nielen v Írsku, ale všade na svete, kde Íri žijú. K írskej národnosti sa hlásia desiatky miliónov ľudí. Omše na počesť tohto svätca sa slávia napríklad v Austrálii či v niektorých ázijských veľkomestách, napríklad aj v New Yorku. V tomto americkom veľkomeste sa pri príležitosti Dňa sv. Patrika pravidelne organizujú prehliadky.

 

 

img

V Chicagu sa aj rieka sfarbí na zeleno. Foto: TASR

 

 

Typickým znakom tohto dňa je zelená farba a ďatelina.

 

K sviatku sv. Patrika tradične patrí tmavé pivo, ktorého sa počas osláv vypije desaťkrát viac než v bežných dňoch, ako aj whisky či najrôznejšie nazeleno nafarbené pokrmy. Ľudia si farbia tváre zelenou farbou, niektorí sa prezliekajú za leprikónov (írsky leipreachán, anglicky leprechaun), teda írskych škriatkov, trpaslíkov prinášajúcich šťastie.

 

 

img

Dominuje zelená: Foto: TASR

 

 

Bratislava sa k oslavám Dňa sv. Patrika prvýkrát zapojila v roku 2014, a to osvietením fasády hotela, v komplexe ktorého sídli veľvyslanectvo Írskej republiky na Slovensku, zelenou farbou. Bratislavský hotel v strede hlavného mesta na Mostovej ulici tak podporil medzinárodnú iniciatívu pod názvom Global Greening, ktorá každý rok 17. marca osvetlením budov na zeleno pomáha zviditeľniť celý rad významných pamiatok na svete. Iniciatíva vznikla v roku 2009: osvetlenie budovy na zeleno sa považuje v prvom rade za symbol priateľstva medzi Írskom a danou krajinou.

 

Ešte si pozrite, ako to vyzeralo počas osláv v Dubline v roku 2014.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies