VIDEO Iránski policajti napadli ženu, pretože nebola vhodne oblečená: Video zo zatýkania vyvolalo pobúrenie

NETKY.SK • 20 Apríl 2018, 06:49 • 2 min
VIDEO Iránski policajti napadli ženu, pretože nebola vhodne oblečená: Video zo zatýkania vyvolalo pobúrenie

TEHERÁN - V Iráne vyvolalo veľké pobúrenie verejnosti aj progresívnych politikov video zo zatýkania mladej Iránky, ktorá sa "prehrešila" tým, že nebola patrične oblečená.

slovakia

left justify in out

Na videu, ktoré sa objavilo na sociálnych sieťach, vidno, ako sa mladú Iránku viacerí policajti aj policajtky snažia surovo odvliecť z parku. Iná mladá žena na nich pritom kričí, aby sa k nej správali jemnejšie, pretože má problémy so srdcom. Žena totiž nemala vlasy dostatočne prekryté šatkou tak, ako to káže islam, na čo ju príslušníčky mravnostných jednotiek údajne upozornili. Podľa záberov začala mladá Iránka zrejme protestovať a bránila sa zadržaniu. Následne ju ženy napadli a násilne odviedli do policajného auta. Minister vnútra Abdulréza Rahmání Fazlí už nariadil vyšetrovanie postupu polície. Ostrá kritika zaznela aj od iránskej viceprezidentky pre ženské otázky Masúme Ibtikár.

Súčasná iránska vláda je oproti jej predchodcom pomerne pokroková, má však menšiu moc ako najvyšší duchovný vodca ajatolláh Chameneí, ktorý je v krajine pilierom fundamentalistického výkladu islamského práva.

Podľa iránskych zákonov musia ženy nosiť šaty, ktoré im zakrývajú celé telo a nie sú obtiahnuté, a tiež šatku, ktorá im zakrýva vlasy. Čoraz viac žien v posledných mesiacoch proti týmto nariadeniam protestuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies