VIDEO Iránske ženy protestujú tancom na podporu tínedžerky, ktorú zatkli za radosť zo života

NETKY.SK • 9 Júl 2018, 12:27 • 2 min
VIDEO Iránske ženy protestujú tancom na podporu tínedžerky, ktorú zatkli za radosť zo života

TEHERÁN - Iránske ženy zverejňujú na internete videá, v ktorých tancujú na podporu zatknutej tínedžerky. Používatelia sociálnych sietí vyjadrujú dievčine podporu videami a správami s rôznymi hashtagmi, z ktorých jeden napríklad v preklade znamená "tanec nie je zločin". Podľa BBC v uplynulých týždňoch zatkli aj ďalšie tanečnice.

slovakia

left justify in out

Osemnásťročnú Maidíh Hudžabrí, ktorá má na Instagrame vyše 43-tisíc followerov, zadržali za to, že na Instagrame zverejňovala videá, v ktorých počas tanca nebola odetá podľa pravidiel prikazujúcich ženám zakrývať si na verejnosti celé telo aj vlasy. Nesmú tiež tancovať na verejnosti, s výnimkou, ak je ich publikom najbližšia rodina.

 

 

 

Iránske médiá po zatknutí Maidíh priniesli jej kajúcnu spoveď, v ktorej priznáva, že porušila pravidlá vyžadované iránskou spoločnosťou, no dodáva, že to spravila neúmyselne. Svojich fanúšikov pritom vyzvala, aby neopakovali jej chyby. Podľa Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL) je pravdepodobné, že policajti dievča k takejto výpovedi prinútili.

"Ak poviete ľuďom kdekoľvek na svete, že 17- a 18-ročné dievčatá zatýkajú za tanec, radosť a krásu, pričom ich vinia zo šírenia obscénnosti, zatiaľ čo znásilňovači detí a ďalší sú na slobode, budú sa smiať! Pretože je to pre nich neuveriteľné!" vyjadril sa známy iránsky bloger Hosejn Ronaghí. "Tancujem, aby (úrady) videli a vedeli, že zatýkaním tínedžerov a (dievčat ako) Maidíh nám nemôžu vziať radosť a nádej," napísala jedna z používateliek na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Ďalšia zase zdieľala video, ako tancuje vo verejnom parku.

 

 

 

 

Instagram je jednou z mála sociálnych sietí, ktoré v Iráne nie sú zakázané, na rozdiel od Facebooku, Twitteru a ďalších. Iránci ich však napriek tomu používajú s pomocou rôznych programov na ich odblokovanie, zatiaľ čo úrady sa snažia kontrolovať obsah, ktorý na internete zverejňujú.

V roku 2014 napríklad zatkli skupinu šiestich mužov a žien, ktorí prostredníctvom YouTube zverejnili video, ako tancujú na vtedy populárny hit Happy od Pharrella Williamsa. Odsúdili ich na tresty odňatia slobody a desiatky rán palicou s podmienečným odkladom. Vlani v auguste skončili za mrežami šiesti ľudia za to, že učili zumbu a tento rok zase zadržali zástupcu mesta Mašhad po tom, ako sa dostalo na verejnosť video mužov a žien, ktorí spoločne tancovali na podujatí v miestnom nákupnom centre.

 

 

FOTO a VIDEO Iránski muži si obliekli hidžáb, aby poukázali na ženské utrpenie

 

Mladá žena prehovorila o pekle v Iráne: 80 rán bičom za to, že bola na oslave kamaráta




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies