VIDEO Indonézia vyhlásila výnimočný stav pre šíriacu sa ropnú škvrnu

NETKY.SK • 3 Apríl 2018, 17:01 • 2 min
VIDEO Indonézia vyhlásila výnimočný stav pre šíriacu sa ropnú škvrnu

JAKARTA - Indonézia vyhlásila výnimočný stav v súvislosti s ropnou škvrnou, ktorá sa šíri pri pobreží ostrova Borneo. Ropa unikla do mora v sobotu a v súčasnosti pokrýva oblasť s rozlohou 12 kilometrov štvorcových.

slovakia

left justify in out

Nie je známe, čo škvrnu zapríčinilo. Spravodajský portál BBC uvádza, že škvrna, ktorá sa vznietila, si vyžiadala aj obete na životoch. Po tom, ako začala horieť, zahynuli štyria rybári z prístavného mesta Balikpapan. Okrem nich miestni lekári informovali o stovkách ľudí, ktorí majú problémy s dýchaním, trpia nevoľnosťou alebo vracajú.

Keďže sa škvrna naďalej šíri, narastá riziko ďalších požiarov, uviedli v utorok miestne úrady. Balikpapanský úrad pre životné prostredie varoval miestnu komunitu, aby sa vyhla aktivitám, "ktoré by mohli vyvolať požiar".

Vyhlásenie výnimočného stavu umožňuje uvoľnenie štátnych zdrojov na pomoc miestnym úradom pri snahách o zabránenie jej šíreniu, ako aj pri následných čistiacich prácach, píše BBC.

V Balikpapane, ktorý sa nachádza v provincii Východný Kalimatan, sídli ropná rafinéria patriaca štátnej spoločnosti Pertamina. Tá tvrdí, že ropnú škvrnu nespôsobilo prasknuté podvodné potrubie a zodpovednosť za ňu odmieta. Ako v sobotu uviedol generálny riaditeľ spoločnosti pre denník Jakarta Post, škvrnu netvorí surová ropa, ale ropa používaná v lodiach.

Rybári v Balikpapane plánujú na stredu protesty, pričom tvrdia, že za únik ropy je zodpovedná vláda a spomínaná spoločnosť.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies