VIDEO: Igor Matovič chce zaviesť napríklad rekreačný a gastro bonus, povinné krčahy s vodou v reštaurácii či tringelt 9%

NETKY.SK • 22 November 2021, 20:44 • 2 min
VIDEO: Igor Matovič chce zaviesť napríklad rekreačný a gastro bonus, povinné krčahy s vodou v reštaurácii či tringelt 9%

BRATISLAVA - Minister financií Igor Matovič sa vyjadril, že Slovensko je tehotné na to, aby sme urobili daňovú revolúciu. Navrhuje zaviesť rôzne zaujímavé zmeny.

slovakia

left justify in out

Rekreačný a gastro bonus 

Navrhuje napríklad zaviesť rekreačný a gastro bonus v hodnote 300 eur. Mal by byť pre každého občana nad 60 rokov a má pomôcť urýchliť zaočkovanosť a odvďačiť sa tým, ktorí sa už zaočkovali. Jeho cieľom je podpora domáceho cestovného ruchu. Uplatniteľný má byť počas roka 2022. Svoj návrh priblížil v pondelok na tlačovej konferencii. a ide s ním na koaličnú radu. Matovič vysvetlil, že má vlastnú skúsenosť, keďže zamestnával viac ako 1 500 ľudí.

 

img

 

Bonus má byť určený občanom, ktorí sa od 1. júla do 12. decembra tohto roka zaočkovali alebo sa zaočkujú. Keď niekto nebol zaočkovaný alebo bol do začiatku júla len druhou dávkou, mal by mať aj tretiu dávku. "Potrebujeme pri týchto ľuďoch, ktorí nám najviac zomierajú a ktorí najviac zapĺňajú nemocnice, aby sa čím skôr zaočkovali treťou dávkou," povedal Matovič.

 

Matovič chce toto opatrenie financovať z toho, čo štát ušetrí na poskytovaní zdravotnej starostlivosti týmto ľuďom v nemocniciach. Je prenositeľný aj na inú osobu, ktorá musí byť počas čerpania služby plne zaočkovaná. V prípade ľudí nad 60 rokov plné zaočkovanie predpokladá tri dávky.

 

"Chceme ten rekreačný a gastro bonus rozdeliť medzi ľudí, aby ho mohli čiastočne čerpať v reštauráciách, čiastočne, aby ho mohli čerpať na podporu domáceho cestovného ruchu, čiže v zariadeniach domáceho cestovného ruchu," vysvetlil Matovič.

 

 

Odvody

Účtujúce samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) by mali platiť o štvrtinu nižšie odvody ako zamestnanci, a to 29 %. Ako alternatíva voči paušálnym výdavkom by mala fungovať paušálna daň vo výške 29 %. Daň z pridanej hodnoty (DPH) pre služby reštaurácií by mala predstavovať 10 %.

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: Robert Fico: Skôr ako zákon na ochranu novinárov, treba zákon na ochranu pred novinármi

 

Matovič chce, aby zamestnanci a živnostníci platili férové dane. SZČO, ktoré účtujú, by mali mať o štvrtinu nižšie odvody ako zamestnanci. Živnostníci, ktorí si zvykli na paušálne výdavky, by mali podľa jeho návrhu platiť paušálnu daň 29 %, kde by bola zahrnutá daň aj všetky odvody.

 

"Jednou touto platbou z celého svojho príjmu má vysporiadané všetko voči štátu," vysvetlil minister. V prípade zrážkovej paušálnej dane by podľa neho neboli registrácie, živnostník by nemusel viesť účtovníctvo a nepríde mu ani kontrola. Zaregistroval by sa v aplikácii. "Slovensko je tehotné na to, aby sme urobili daňovú revolúciu!"

 

DPH na služby reštaurácií

DPH na služby reštaurácií by podľa návrhu v rámci reštauračného balíka zmien mala predstavovať 10 %. Podmienkou je však zavedenie detského menu, teda polovičnej porcie z každého jedla za polovičnú cenu, ďalej eko menu, čo by znamenalo polovičnú porciu za trištvrte ceny. Pripustil, že existujú výnimky, kde je to zložité aplikovať.

 

img

 

Tringelty, detské porcie a krčah vody

Automaticky ku každému jedlu by zároveň mal byť krčah vody grátis a zmeny majú nastať aj pri tringeltoch. Matovič vyčíslil, že toto opatrenie, bez zohľadnenia dynamických vplyvov, bude stáť 40 miliónov eur.

 

Tringelt by mal byť po novom súčasťou účtu, a to vo výške 9 % z celkovej sumy účtu bez DPH. "Samozrejme, ak nie ste spokojní, tak predtým, ako vám čašník donesie účet, môžete požiadať o zrušenie tringeltu," dodal Matovič s tým, že by to malo vyvinúť tlak na kvalitu najmä v strediskách cestovného ruchu.

 

Možno vás zaujme: Hlas-SD: Ak chce vláda sprísňovať, musí okamžite pomôcť ľuďom aj hospodárstvu

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies