VIDEO Hurikán v Haiti si vyžiadal už 1000 obetí: Mŕtvych pochovávajú v masových hroboch

NETKY.SK • 10 Október 2016, 07:33 • 2 min
VIDEO Hurikán v Haiti si vyžiadal už 1000 obetí: Mŕtvych pochovávajú v masových hroboch

PORT-AU-PRINCE - Na minimálne 1000 vzrástol už počet obetí hurikánu Matthew, ktorý minulý týždeň zasiahol ostrovný štát Haiti.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na správy haitských predstaviteľov.

 

 

Búrka tiež pripravila desaťtisíce ľudí o domovy a zničila úrodu v regióne označovanom za obilnicu tejto chudobnej karibskej krajiny.

 

 

Haiti cez víkend vyhlásilo trojdňový štátny smútok na počesť obetí, ktoré v nedeľu začali pochovávať do masových hrobov, aby sa zabránilo šíreniu cholery v postihnutých oblastiach.

 

 

Väčšinu mŕtvych (552) evidujú v regióne Grand'Anse na juhozápade Haiti a v susednej oblasti Sud (382). Úrady a humanitárni pracovníci sa pokúšajú zaistiť naliehavo potrebné dodávky pitnej vody, potravín a liekov pre tisíce ľudí, ktorí sa museli uchýliť do provizórnych prístreškov.

 

Holandská vláda vysiela svoje námorníctvo, aby doručilo humanitárnu pomoc obyvateľom zdevastovaného Haiti. Holandské lode majú doručiť jedlo, vodu a prístrešky, napísala agentúra AP.


Cieľom je tiež overiť bezpečnosť kotvenia v tamojších prístavoch a priechodnosť námorných ciest pre ďalšie plavidlá s humanitárnou pomocou po tom, ako sa tadiaľ v uplynulom týždni prehnal ničivý hurikán Matthew.


Holandské ministerstvo obrany dnes prostredníctvom vyhlásenia potvrdilo, že jeho prvá loď vyplávala z karibského ostrova Kurakao a mieri na Haiti a ďalšiu loď plnia zásobami. "Keď sa tam čo najrýchlejšie dostaneme, môžeme zabrániť ďalšiemu zhoršovaniu situácie," povedala ministerka pre zahraničný obchod a rozvojovú spoluprácu Lilianne Ploumenová.

 

Matthew zasiahol krajinu ako hurikán štvrtej kategórie - druhej najvyššej podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice. Sprevádzal ho prudký prívalový dážď a vietor s rýchlosťou až 233 kilometrov za hodinu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies