VIDEO Hurikán na Haiti urobil obrovskú spúšť: Hlásia už 842 mŕtvych!

NETKY.SK • 8 Október 2016, 07:18 • 2 min
VIDEO Hurikán na Haiti urobil obrovskú spúšť: Hlásia už 842 mŕtvych!

PORT-AU-PRINCE - Hurikán Matthew, ktorý zasiahol tento týždeň územie Haiti, si podľa aktuálnych údajov vyžiadal v tejto ostrovnej krajine najmenej 842 obetí na životoch.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters uviedla, že búrka tiež pripravila desaťtisíce ľudí o domovy a zničila úrodu v regióne označovanom za obilnicu tejto chudobnej karibskej krajiny.

 

 

Hurikán zasiahol Haiti v utorok, informácie o následkoch v odľahlejších oblastiach však prichádzajú s oneskorením, keďže boli prakticky odrezané od okolia. Najmenej 175 ľudí zahynulo v dedinách, ktoré sú roztrúsené v kopcoch a na pobreží úrodného západného výbežku Haiti.

 

 

Najmenej tri obce hlásia po desiatkach obetí na životoch. Jednou z nich je roľnícka dedina Chantal, kde starosta eviduje 86 mŕtvych a 20 nezvestných. Obyvatelia zahynuli väčšinou v prípadoch, keď na ich domy spadli vyvrátené stromy. Niekoľko desiatok obetí úrady zaznamenali aj v pobrežnom mestečku Les Anglais.

 

 

Hurikán Matthew v čase utorňajšieho prechodu ponad západnú časť Haiti sprevádzal vietor s rýchlosťou približne 230 kilometrov za hodinu. Okrem padajúcich stromov usmrtili mnohých ľudí aj vetrom unášané predmety alebo ich strhli rozvodnené rieky. Podľa úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí sa v Haiti ocitlo v núdzi 350.000 ľudí.

 

 

Mierne zoslabnutý Matthew sa medzitým presunul do USA, kde bičoval dnes východné pobrežie Floridy a postupoval pozdĺž pobrežia Atlantického oceánu na sever. Stav ohrozenia už v súvislosti s hurikánom vyhlásili aj v amerických štátoch Georgia, Južná Karolína a Severná Karolína.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona