VIDEO Hudobník Rakovický zverejnil skladbu Southern Lights

NETKY.SK • 31 Október 2016, 14:53 • 2 min
VIDEO Hudobník Rakovický zverejnil skladbu Southern Lights

BRATISLAVA - Slovenský hudobník, spevák a producent Marek Rakovický zverejnil skladbu Southern Lights. Novinku ponúkol v rámci projektu Rakovicky, ktorý predtým prezentoval piesňou Zjavenie.

slovakia

left justify in out

"V Southern Lights je zachytený pocit, aký som mal v Clearwater na Floride. Každé ráno som chodil cvičiť a počúval som veľa hudby, potom som šiel plávať a utekal do svojho prenosného štúdia v apartmáne a zachytával som momentálny stav. Cítil som sa veľmi uvoľnene a ležérne. Bol som tam šťastný. A práve počúvate výsledok," prezradil spevák.


Líder kapely Lavagance uviedol, že skladba Southern Lights je určitým spôsobom retrospektívna. "Už som v hudbe nejakú dobu a pamätám si všetky tie hudobné štýly, čo tu boli a odišli. Tie kapely, čo na určitej vlne prišli a s vlnou odišli. Všetkých tých ľudí, ktorí odišli na drogách alebo alkohole, niektorí sa vrátili späť, iní to v tomto živote nezvládli. Všetko som to pozoroval a dajako som si tým prešiel spolu s nimi až sem. Hlavný motív skladby je o tom, že dnes mladí v textoch rapujú o 'bitches' a móde a podobných povrchných záležitostiach, ktoré v živote veľa neznamenajú. Spievam, že hľadám niečo za tým všetkým, niečo, čo bude silné a aktuálne aj o 40 rokov. Preto mi stačí stáť uprostred divočiny niekde v Nórsku alebo na Islande, pokojne v Tatrách a pozerať hore na oblohu," vyjadril sa. "Táto pieseň je o odvahe, o odhodlaní hľadať sám seba v celej tej záplave informácií, ktorá sa na nás odvšadiaľ valí. Nebyť ako ostatní. Nenechať sa strhnúť a ísť vlastnou cestou. Skúsiť byť originál. Nenasledovať slepo davovú psychózu, zameranú len na peniaze a úspech," dodal.


Pieseň je tiež spomienkou na interpretovho brata. "Skladba je venovaná pamiatke na môjho brata. Treba však povedať, že nie je celá o ňom. Je tu na neho spomienka. Prisnil sa mi o ňom sen, v ktorom sme sa stretli a strávili príjemné popoludnie. Chýba mi, tak ma prišiel navštíviť a uistiť sa, že všetko je v úplnom poriadku. A presne tak som sa ráno cítil. Pre neho a o ňom som už napísal zopár skladieb v rôznych obdobiach. Toto nie je prvotina. Celý svoj umelecký život sa vyjadrujem o citlivých témach, ostatné pre mňa nemá cenu v skladbách spomínať," objasnil.


Fanúšikovia a fanúšičky si k novinke môžu pozrieť aj videoklip, ktorý tvorcovia nakrúcali aj v Belehrade. Ako inšpirácia poslúžili fotografie budov a pamätníkov z čias socializmu v bývalej Juhoslávii. "Súhrnne sú tieto 'výtvory' často zaraďované pod architektonický štýl brutalizmus - ten názov myslím hovorí za všetko. Tá vizuálna podivnosť korešpondujúca s našou vizuálnou predstavou bola impulzom urobiť o pár stoviek kilometrov naviac. Vo výsledku je však klip úplne iný, ako bol pôvodný prvotný zámer, lebo finálne vyznenie a výber lokácií mal na starosť dvorný režisér LVGNC Braňo 'Špako' Špaček, ktorý Belehrad, kde sa nakrúcalo, má zažitý na vlastnej koži a pre klip objavil jeho ďalší a úplne iný rozmer. Brutalizmus máme teda ešte v zálohe," uviedol spevákov manažér Lumír Mati. "Marekovým zámerom je už od začiatku dať priestor veciam, ktoré svojím charakterom vybočujú zo škatuľky Lavagance - nech už je definovaná akokoľvek ním, kapelou alebo poslucháčmi. Vďaka tomu bude dostávať v skladbách priestor nový zvuk, objavia sa osobnejšie a intímnejšie výpovede alebo experimenty s novými postupmi a formami," dodal.


Muzikant v súčasnosti pracuje na novom slovenskom singli, ku ktorému plánuje ponúknuť začiatkom decembra aj videoklip. "Ďalšia vec bude takým subjektívnym pohľadom na súčasnú dobu. Spolupracujem tam s rappermi z Dornkappel, je po slovensky a nakrúca sa v industriálnom prostredí Bratislavy," prezradil interpret, ktorý plánuje aj ďalší singel v angličtine spolu s videom. "Tentoraz sa vydáme za komunistickou architektúrou k ďalšej anglickej piesni do krajiny, v ktorej sme ešte nenakrúcali. Nechajte sa prekvapiť," uviedol.


Marek Rakovický je známy zo spomínanej kapely Lavagance, ktorá má na konte nahrávky ako Back To Attraction (2006), Orthodox Experience (2007), Divine Darkness (2009), I Like This Temper (2009) či Halfway To The Grave (2015). Skupina, ktorá spolupracovala s britským producentom Eddiem Stevensom, si vyskúšala rolu predskokanov na koncertoch Depeche Mode alebo Mando Diao.





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies