VIDEO Hrdina s neznámym menom: Toto ostalo zo sovietskeho astronauta, ktorý sa pokúsil splniť Brežnevov šialený plán

NETKY.SK • 20 Jún 2017, 17:29 • 2 min
VIDEO Hrdina s neznámym menom: Toto ostalo zo sovietskeho astronauta, ktorý sa pokúsil splniť Brežnevov šialený plán

MOSKVA – Meno Vladimir Komarov pozná len málokto napriek tomu, že to bol prvý muž, ktorý letel kozmickou loďou Sojuz.

slovakia

left justify in out

Komarov uhorel v priestorovej kapsuly pri spiatočnej ceste z vesmíru 24. apríla 1967, kvôli šialenému plánu vtedajšieho lídra Sovietskeho zväzu. Z Komarova ostala len zuhoľnatená kôpka, ktorá vôbec nepripomína človeka. Jediná časť jeho tela, ktorá sa zachovala, bola pätová kosť.

 

img

Komarovove pozostatky

 

Všetko sa začalo 50. výročím založenia Sovietskeho zväzu. Vláda chcela tento okamih veľkolepo osláviť. Líder vládnucej strany Leonid Brežnev si zmyslel, že chce uskutočniť stretnutie dvoch vesmírnych lodí. Komarov mal opustiť Zem ako prvý na vesmírnej lodi Sojuz 1 a za ním mali neskôr doletieť ďalší dvaja astronauti na Sojuz 2. Lode sa mali vo vesmíre spojiť, aby sa posádka mohla vymeniť a vrátiť sa na Zem iným strojom.

 

Napriek tomu, že plán znel pomerne jednoducho, praktické prevedenie bolo v podstate nemožné, pretože na to nemali dobrú techniku.

 

Komarovovým záložníkom mal byť jeho dobrý kamarát Jurij Gagarin. Všetci vo vesmírnom programe vedeli, že vesmírna kapsula nebola bezpečná, no nikto sa neodvážil povedať to Brežnevovi. Komarov sa pomaly chystal na takmer istú smrť a dokonca o tom upovedomil aj svoju rodinu.

 

img

Jurij Gagarin a Vladimir Komarov

 

Gagarin sa jeho život pokúsil zachrániť a napísal desať stranový zväzok pre Brežneva. Poslal ho po priateľovi slúžiacemu u KGB, no k Brežnevovi sa nedostal. Každý sa ho bál.

 

Technici na lodi Sojuz 1 objavili vyše 200 problémov a iné testy naznačovali, že navigácia lode bude veľmi náročná. Štart sa napriek tomu nepodarilo zrušiť.

 

Komarov to mal spočítané. Modul sa vo vesmíre pokúšal neúspešne manévrovať  päť hodín. Stroj mu oznámil nespoľahlivý status a komunikácia so Zemou sa prerušila.

 

img

 

Komarovovi sa podarilo uskutočniť návrat do Zemskej atmosféry, ale nepodarilo sa mu otvoriť hlavný padák a ten pomocný na spomalenie nestačil.

 

Američania na základni v Turecku údajne zachytili jeho posledné volanie, kde zúfalo kričal a preklínal šialencov, ktorí ho poslali do pekla.

 

Zvyšky Komarovovho tela pochovali so všetkými štátnymi poctami. Posmrtne sa dočkal aj druhého Ráfu Lenina a tiež titulu Hrdina Sovietskeho zväzu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies