VIDEO Holuby dokážu diagnostikovať rakovinu, úspešní sú takmer na 100 %

NETKY.SK • 3 December 2015, 16:00 • 2 min
VIDEO Holuby dokážu diagnostikovať rakovinu, úspešní sú takmer na 100 %

KALIFORNIA - Inteligencia zvierat neustále posúva hranice. Vedci z univerzity v kalifornskom Davise zistili, že holuby dokážu diagnostikovať rakovinu prsníka. Naučili sa totiž rozpoznávať snímky zdravého tkaniva a snímky s nádorovým bujnením.

slovakia

left justify in out

Vedci cvičili 16 holubov, polovici z nich dávali odmenu za to, že ďobli  na snímok s nezhubným nádorom a druhú polovicu odmenili za to, že ďobnutím označili snímky, na ktorých je tkanvo so zhubnou formou rakoviny.  Vtáci se tento rozdiel naučili rozoznávať v priebehu niekoľkých týždňov a to s veľmi vysokou úspešnosťou. Vedci holubom ukazovali mikroskopické a mamografické snímky tkaniva ženského prsníka.  Pri mamografickom vyšetrení sa vždy sledujú zmeny v tkanivách za určité obdobie a rovnako ich štruktúra. Lekári sa snažia hľadať zmeny oproti normálnemu tkanivu, kedy je hladké s pravidelnou štruktúrou. Podľa niektorých odborníkov tieto zmeny holub pravdepodobne nedokáže rozoznať ale mohol by dokázať identifikovať usadeniny vápníku. 

 

Tie môžu byť buď hrubšie, ktoré sú neškodné, alebo tenšie - menšie ako milimeter, okolo 100 mikrometrov, ktoré prezradia riziko ochorenia Pri röntgene je to vidno veľmi dobre. Práve táto diagnostika je pre lekárov velmi obtiažna, protože usadeniny a mikrokalcifikacie sú aj na zväčšených záberoch veľmi malé a pre preskúmanie snímok sú potrebné špičkové monitory s vysokým rozlíšenim. Ľudský faktor môže totiž ľahko zlyhať keď je lekár unavený alebo má slabší zrak.

 

Pri testovaní mali jednotlivé holuby úspešnosť 85%, keď sa však do analýzy zapojilo celé hejno, úspešnosť bola takmer 100%.  Ambiciózna myšlienka do budúcnosti naznačuje, že vtáci by mohli označovať snímky s rizikom malígneho nádoru a lekári by sa potom venovali len snímkam, ktoré sú podozrivé. Mnoho odborníkov je v tejto otázke stále skeptických.

 

Holuby majú výbornú pamäť a oveľa lepší zrak ako ľudia. Dokážu dokonca rozpoznať ľudskú tvár a podľa výrazu určiť emócie.  V jednej štúdií sa ukázalo, že vtáci rozoznajú diela Moneta a Picassa. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies