VIDEO Hlavné mesto Vietnamu ukrýva štvrť, kde žijú ľudia doslova na koľajniciach

NETKY.SK • 27 Júl 2017, 16:46 • 2 min
VIDEO Hlavné mesto Vietnamu ukrýva štvrť, kde žijú ľudia doslova na koľajniciach

HANOJ - Krajina s terasovitými poliami alebo známa zátoka Ha Long či prírodné krásy. Vietnam má mnoho lákadiel, za ktorými turisti radi vycestujú. Zaujímavou je aj návšteva hlavného mesta Hanoj, ktoré je rušnou metropolou plnou života.

slovakia

left justify in out

Jednou z tunajších atrakcií je železnica, ktorá vedie v bezprostrednej blízkosti domov a niekedy je nimi doslova obklopená. Keď práve nejde vlak, na koľajniciach sa odohrávajú bežné činnosti, ktoré ľudia vykonávajú napríklad výlučne pri jedálenskom stole.

 

Cudzincom sa môže tento štýl života zdať nanajvýš zvláštny, no miestni sú však na prechádzanie vlakov už zvyknutí. Miestami železnica prechádza cez veľmi úzke uličky, v ktorých súpravy vlakov doslova “olizujú” chodníky.

 

 

Tí, ktorí majú na takých miestach obchodíky, skrátka len uvoľnia miesto pred prechádzajúcim vlakom a nachvílu sa schovajú. Rovnako ako deti, ktoré sa na koľajniciach často hrajú. Vlak mestskou štvrťou prechádza však len dvakrát denne na svojej ceste k mostu Long Bien.

 

Vo chvíľach, keď sú koľaje voľné, odohráva sa na nich aj spoločenský život, ktorého dejiskom sú v Hanoji všeobecne ulice a verejné priestranstvá. Ľudia pokojne vytiahnu plastové stoličky, postavia ich priamo uprostred koľajiska a rozprávajú sa, jedia, čítajú alebo hrajú hry. V okolí železnice sa nachádzajú okrem obytných domov aj najrôznejšie obchody s oblečením či stánky so zeleninou.

 

Hoci miestni poznajú časy, keď vlaky prechádzajú, občas dochádza aj k nehodám, ktoré končia tragicky. Smrť pri železničných nešťastiach však tvorí iba dve percentá z celkového počtu úmrtí ročne, uvádza britský Daily Mail. Mnoho z nich sa navyše odohrá na ilegálne postavených železničných koľajniciach, kde sa nenachádzajú žiadne varovné značenia.

 

Hanojská železnica môže byť pre turistov neobvyklým zážitkom, ale vzhľadom k neznalosti cestovného poriadku, nie je opatrnosti nikdy dosť. Stačí sa však riadiť podľa miestnych, ktorí sa pred každým prejazdom súpravy včas z koľají vytratia.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies