VIDEO Himalájske včely produkujú halucinogénny med: Je nesmierne vzácny

NETKY.SK • 31 August 2017, 09:54 • 2 min
VIDEO Himalájske včely produkujú halucinogénny med: Je nesmierne vzácny

Istý druh včiel žijúcich v Himalájach produkuje med, ktorý spôsobuje halucinácie. Miestni ho využívajú ako liek.

slovakia

left justify in out

V Himalájach žijú skalné včely rodu Apis dorsata laboriosa, ktoré si vytvárajú úle vo veľmi ťažko dostupných skalných previsoch. Tento druh sa vyskytuje výhradne v danom pohorí a špecifický je aj niečím iným. Vytvára med, ktorý má halucinogénne účinky.

 

Tak ako postupne kvitnú a odkvitajú jednotlivé druhy rastlín, aj med mení svoje zloženie. Ten, kvôli ktorému jeho zberači riskujú životy na kolmých stenách Himalájí, má svoju sezónu na jar. Nepálci ho nazývajú „šialený“ alebo „červený“ med. Obsahuje totiž isté druhy toxínov. Požitie už dvoch lyžičiek má však výrazný vplyv na ľudské vedomie a môže pretrvávať aj niekoľko hodín.

 

Obyvatelia hôr tento prírodný produkt využívajú ako liek. Má totiž silné antiseptické účinky a zaberá pri problémoch dýchacích ciest, no dobre sa osvedčil aj na tlmenie bolesti. Pokiaľ by si ho chcel niekto kúpiť, prekvapí ho cena. Je veľmi vysoká, pretože „lovci“ tohto vzácneho medu sa pri jeho zbere vystavujú extrémnym a nebezpečným situáciám.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies