VIDEO Grónsku dedinu ohrozuje gigantický ľadovec, môže spôsobiť ničivú vlnu

NETKY.SK • 16 Júl 2018, 10:48 • 2 min
VIDEO Grónsku dedinu ohrozuje gigantický ľadovec, môže spôsobiť ničivú vlnu

INNAARSUIT - Obyvateľov obce Innaarsuit na severozápade Grónska ohrozuje veľký ľadovec, ktorý sa cez víkend nachádzal len približne 500-600 metrov od pobrežia.

slovakia

left justify in out

Miestne úrady preto v piatok z preventívnych dôvodov nariadili evakuáciu 33 zo 169 obyvateľov obce a sledujú pohyb ľadovca i vývoj počasia, ktoré môže situáciu ovplyvniť. Ľadovec sa môže od pobrežia buď vzdialiť, alebo sa vplyvom počasia rozpadať, čo však na mori môže viesť k vzniku záplavovej vlny.

 

Úrady sa obávajú práve variantu, že z asi 11 miliónov ton vážiaceho bloku ľadu - pochádzajúceho z ľadovca Helheim - sa odlomí väčší kus a spôsobí tak na mori veľkú vlnu, ktorá zaplaví priľahlú časť grónskeho pobrežia. Agentúra Reuters pripomenula, že vlani v lete si podobne vyvolané záplavy vyžiadali na severozápade Grónska životy štyroch ľudí.

 

V júni do Grónska pricestovala skupina amerických vedcov, aby pozorovala zmeny na ľadovcoch. "Toto lámanie sa blokov ľadu je v Grónsku prirodzeným javom," uviedol David Holland, odborník na otázky životného prostredia z Newyorskej univerzity (NYU). "Ako vedci však nie sme schopní tento proces vysvetliť. Je to ako predpovedať zemetrasenia - fyzikálny jav ovplyvňovaný mnohými faktormi," poznamenal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies