VIDEO: Greta Thunberg zaspievala na proteste v Glasgowe: Môžete si strčiť svoju klimatickú krízu do zadku!

NETKY.SK • 6 November 2021, 08:57 • 2 min
VIDEO: Greta Thunberg zaspievala na proteste v Glasgowe: Môžete si strčiť svoju klimatickú krízu do zadku!

GLASGOW - Environmentálna aktivistka Greta Thunberg sa zúčastnila na piatkovom proteste v Glasgowe, kde podrobila ostrej kritike medzinárodné klimatickú konferenciu COP26 prebiehajúcu v tomto škótskom meste. Podujatie organizované OSN označila za neúspešné a nazvala ho "globálnym festivalom greenwashingu. Podľa nej sa svetoví lídri usilujú len o to, aby biznis fungoval tak ako doposiaľ a aby neutrpeli záujmy a ekonomika krajín bohatého "globálneho severu".

slovakia

left justify in out

Niekoľko tisíc mladých demonštrantov, požadujúcich razantnejšie opatrenia na ochranu klímy, sa presunulo z parku Kelvingrove v západnej časti mesta na hlavné glasgowské námestie George Square. Prešli pritom aj okolo dejiska konania konferencie COP26 a následne sa k nim prihovorila Greta Thunbergová.

 

 

"Nie je žiadnym tajomstvom, že COP26 je prepadák. Už to nie je klimatická konferencia, je to celosvetový festival greenwashingu," vyhlásila Greta Thunberg. Použila pojem, ktorý sa používa na označenie falošného predstierania opatrení v prospech životného prostredia.

 

Podľa nej sa svetoví lídri, ktorí sa zhromaždili na glasgowskom summite, usilujú len o to, aby biznis fungoval tak ako doposiaľ a aby neutrpeli záujmy a ekonomika krajín bohatého "globálneho severu".

 

"Ľudia z oblastí najviac postihnutých (zmenou klímy) stále zostávajú nevypočutí a hlasy budúcich generácií sa topia v ich greenwashingu, prázdnych slovách a sľuboch... Fakty však neklamú. My vieme, že naši vládcovia sú nahí," vyhlásila Thunberg, ktorú citovala agentúra DPA.

 

 

Súčasní svetoví lídri podľa nej vôbec nie sú vodcami, pretože skutočné líderstvo vyzerá inak, povedala Thunbergová, ukazujúc na zhromaždených demonštrantov. Svet podľa nej nepotrebuje "vzdialené, nezáväzné prísľuby", ale prísnejšie pravidlá, ktoré postihnú najväčších znečisťovateľov.

 

Prečítajte si: VIDEO: Zuzana Čaputová: Planéte hrozí nezvratná devastácia

 

"Nesmú ignorovať vedecký konsenzus, ba čo viac, nesmú ignorovať nás ľudí vrátane vlastných detí," uviedla aktivistka na adresu svetových politikov.

 

Ešte väčšie protestné zhromaždenie sa má konať v Glasgowe aj v sobotu a očakáva sa, že sa ho zúčastní až 50 000 ľudí. Aktivisti pozvali na sobotňajší pochod aj britského princa Charlesa, ktorý však pozvanie odmietol, hoci vyjadril pochopenie pre "sklamanie a nespokojnosť" mladej generácie.

 

 

Klimatický summit OSN (COP26) v Glasgowe sa koná od 31. októbra a potrvá do 12. novembra. Táto konferencia je považovaná za kľúčovú, lebo má stanoviť nové globálne ciele pre znižovanie emisií a obmedzenie tempa globálneho otepľovania.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona