VIDEO Greenpeace odovzdalo ministerstvu petíciu proti pesticídom, ktoré devastujú včelstvá

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 18:09 • 2 min
VIDEO Greenpeace odovzdalo ministerstvu petíciu proti pesticídom, ktoré devastujú včelstvá

BRATISLAVA - Zástupcovia Greenpeace Slovensko včera na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR odovzdali aj za prítomnosti chovateľov včiel petíciu s požiadavkou zákazu používania neonikotínoidov, ktorú do dnešného dňa podpísalo 50.213 signatárov.

slovakia

left justify in out

"V petícii žiadame MPRV, aby Slovensko na európskej úrovni podporilo zákaz troch najškodlivejších neonikotínoidov pre včely, o ktorom sa bude rokovať v Bruseli 17. a 18. mája. Zároveň žiadame o prepracovanie Národného akčného plánu na dosiahnutie udržateľného používania pesticídov tak, aby spĺňal požiadavky EÚ a aby stanovil konkrétne a merateľné ciele na riešenie našej závislosti od pesticídov " uviedla na brífingu na MPRV koordinátorka kampane Greenpeace Katarína Juríková.

 

Napriek tomu, že petícia na Slovensku už bola ukončená, stále prebieha euróspka petícia, ktorú môžete podpísať TU.

 

Signatári petície žiadajú, aby sa nepovoľovali výnimky na látky, ktoré sú zakázané na európskej úrovni. "Chceme, aby rezort pôdohospodárstva obmedzoval i v budúcnosti aj ďalšie pesticídy, ktoré sú nebezpečné pre ľudské zdravie a sú veľmi negatívne pre životné prostredie," poznamenala Juríková.

 

 

Generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva MPRV SR Štefan Ryba sa v úvode stretnutia vyjadril, že „včely sú hodnotené ako tretie najdôležitejšie hospodárske zvieratá.“ Dodal, že za posledných 20 rokov máme na Slovensku najväčší počet včelstiev. Na to včelári upozornili, že množstvo včiel v štatistických tabuľkách nie je smerodajné. Pesticídy, ktoré včely neusmrtia, ich poškodzujú inými spôsobmi tak, že nie sú schopné opeľovať ani tvoriť med, jednoducho sú „choré“ a nepoužiteľné.

 

„Až 75% jedla, ktoré je na našom tanieri závisí od včiel a iných opeľovačov ,“ povedala Juríková po ďakovnej reči všetkým, ktorí podporili petíciu.

 

Ďalej zdôraznila, že včely nie sú jedinými organizmami, ktoré pesticídy ohrozujú. Sú škodlivé aj pre iné opeľovače. Dostávajú sa do vody, kde otravujú vodné organizmy. Ostávajú v pôde, ktorá je potom dlhodobo kontaminovaná i tiež sa udržujú v rastlinách, ktoré potom konzumujú zvieratá aj ľudia.

 

Rezort pôdohospodárstva podľa Rybu hľadá pre včelárov všetky možné opatrenia na to, aby sa podporil chov včiel na Slovensku. "Určite nechceme používať prostriedky, ktoré by mohli ohrozovať chov včiel. V tomto období pokračuje schvaľovanie národného programu na podporu chovu včiel na Slovensku," doplnil Ryba.

 

Tento mesiac by mala byť na pôde Európskej komisie prerokovávaná konkrétna legislatíva na zákaz vybraných pesticídov. Ryba však upozornil, že táto téma ešte oficiálne nie je v bode rokovacieho programu EK. V prípade, že k rokovaniu príde, slovenské ministerstvo predloží svoj postoj.

 

img

 

Petícia je podľa slov včelára Dušana Dedinského vyjadrením, že jej signatári "cítia s včelami" a uvedomujú si, že chémie je v pôde priveľa. "Bolo by potrebné preto v tejto oblasti spomaliť, respektíve zaradiť spiatočnú rýchlosť," dodal Dedinský.

 

Včelári 20. mája pozývajú na zhromaždenie proti neonikotínoidom aj pesticídom

 

Juríková v tejto súvislosti pozvala verejnosť na zhromaždenie na bratislavské Námestie SNP dňa 20. mája 2017. "Toto zhromaždenie bude proti neonikotínoidom aj pesticídom. Podujatie je zorganizované včelármi, ktoré Greenpeace podporuje a zúčastníme sa ho," vysvetlila koordinátorka Greenpeace.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona