VIDEO Francúzsky lovec nacistov Serge Klarsfeld dostal vysoké štátne vyznamenanie

NETKY.SK • 9 Október 2018, 18:15 • 2 min
VIDEO Francúzsky lovec nacistov Serge Klarsfeld dostal vysoké štátne vyznamenanie

PARÍŽ - Francúzsky "lovec nacistov" Serge Klarsfeld prevzal najvyššie štátne vyznamenanie Veľkokríž Radu čestnej légie. Vyznamenanie mu v pondelok večer v Elyzejskom paláci odovzdal prezident Emmanuel Macron. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Klarsfeldova manželka, 79-ročná Beate Klarsfeldová, v rámci toho istého obradu prevzala Národný rad za zásluhy. Agentúra AP uviedla, že manželia Klarsfeldovci zasvätili svoje životy boju proti antisemitizmu, popieraniu holokaustu a beztrestnosti, ktorej sa roky tešili mnohí jeho páchatelia.

 

V prípade 83-ročného Klarsfelda ide o druhé vysoké štátne vyznamenanie - už roku 2014 sa totiž stal nositeľom iného vyznamenania, Radu čestnej légie.

 

Klarsfeld v roku 1943 ako dieťa unikol gestapu pri protižidovskej razii v juhofrancúzskom meste Nice. Jeho otca Arna však vtedy príslušníci gestapa chytili a deportovali do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, kde neskôr zahynul.

 

Manželia Klarsfeldovci sa okrem aktivizmu proti nacizmu podieľali aj na vypátraní a dolapení mnohých významných nacistických vojnových zločincov z druhej svetovej vojny, ktorí boli neskôr predvedení pred súd. Vďaka nim bol potrestaný Klaus Barbie, René Bousquet, Jean Leguay, Maurice Papon, Kurt Lischka a Paul Touvier a mnohí ďalší.

 

 

Serge Klarsfeld založil v roku 1979 Združenie synov a dcér Židov deportovaných z Francúzska (FFDJF), ktorého cieľom je ochrana záujmov pozostalých po deportovaných.

 

V roku 1978 vydal knihu so zoznamom 76.000 dospelých deportovaných francúzskych Židov. Neskôr publikoval aj knihu o 11.000 židovských deťoch poslaných na smrť. Tieto jeho práce sú považované za najkomplexnejšie týkajúce sa šoa (holokaustu) vo Francúzsku.

 

Vedecky sa venoval aj prenasledovaniu Židov počas vichystického režimu vo Francúzsku. Stál i pri zrode viacerých pamätníkov na počesť obetí holokaustu, a to nielen vo Francúzsku, ale aj v Izraeli.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies