VIDEO Francúzsko prevalcovalo senzáciu šampionátu Island a je v semifinále

NETKY.SK • 4 Júl 2016, 07:35 • 2 min
VIDEO Francúzsko prevalcovalo senzáciu šampionátu Island a je v semifinále

ST. DENIS - Futbalisti Francúzska skompletizovali kvarteto semifinalistov majstrovstiev Európy, keď v gólovo úrodnom zápase zdolali Island 5:2.

slovakia

left justify in out

Francúzi rozhodli o svojom triumfe už v prvom polčase, v ktorom predviedli vynikajúcu efektivitu streľby a vyhrali 4:0. Domáci reprezentanti sa v zápase o účasť vo finále stretnú vo štvrtok 7. júla v Marseille s Nemeckom. Druhú semifinálovú dvojicu tvoria Portugalsko a Wales.

 

Štvrťfinále (St. Denis):

Francúzsko - Island 5:2 (4:0)

Góly: 12. a 59. Giroud, 20. Pogba, 43. Payet, 45. Griezmann - 56. Sigthórsson, 84. B. Bjarnason, rozhodovali: Kuipers – Van Roekel, Zeinstra (všetci Hol.), ŽK: Umtiti - B. Bjarnason, 76.833 divákov.

zostavy a striedania:

Francúzsko: Lloris - Sagna, Umtiti, Koscielny (72. Mangala), Evra - Pogba, Matuidi - Sissoko, Griezmann, Payet (80. Coman) - Giroud (60. Gignac)

Island: Halldórsson - B. Sevarsson, Arnason (46. Ingason), R. Sigurdsson, A. Skúlason - Gudmundsson, A. Gunnarsson, G. Sigursson, B. Bjarnason - Sightórsson (83. Gudjohnsen), Bödvarsson (46. Finnbogason)

 

 

 

Diváci na zaplnenom štadióne v St. Denis vytvorili vynikajúcu atmosféru od úvodných minút. Podľa očakávania mali v úvode viac z hry domáci hráči. Prvý strelecký pokus zaznamenali v 6. minúte, ale strela Payeta nenarobila problémy brankárovi Halldórssonovi. Islanďania nevzali francúzske varovanie vážne a prišiel trest. V 12. minúte Matuidi dlhým centrom vysunul Girouda, ktorý unikol islandskému obrancovi a prestrelil Halldórssona. Domáci sa s úvodným gólom neuspokojili a gólovo znovu udreli skôr, než dovolili Islandu vážnejšiu akciu. V 20. minúte našiel Griezmann z rohového kopu hlavu Paula Pogbu, ktorý využil nedôraz islandského hráča a upravil na 2:0. Príležitosť Islanďanov prišla v 25. minúte po dlhom aute, ale tiesnený Bödvarsson v pokutovom území prestrelil bránku. Optimistické myšlienky Islanďanov na druhopolčasový pokus o malý zázrak dostali vážne trhliny v závere prvého polčasu. V 43. minúte presne namieril Payet, ktorý strelou z hranice pokutového územia ukončil sériu zmätkov v obrane súpera. V eufórii hrajúci Francúzi stihli do prestávky pridať aj štvrtý gól, keď si Griezman efektným lobom vychutnal brankára Halldórssona.

 

Islanďania siahli k dvom striedaniam a v úvode druhého polčasu si dávali väčší pozor na obranu. Fanúšikovia nováčika ME hnali Islanďanov vpred aj za nepriaznivého stavu a v 56. minúte si mohli od radosti zakričať. Loptu po centri Sigurdssona usmernil za Llorisov chrbát Sightórsson a upravil na 4:1. Francúzov však inkasovaný gól nerozhodil a gólová odpoveď prišla takmer okamžite. Giroud využil slabý dôraz obrany Islandu vo vzdušnom súboji a v 59. minúte strelil piaty gól Francúzska. V 64. minúte sa po hlavičke striedajúceho Ingasona zaskvel brankár Lloris, ktorý loptu náročným zákrokom vytlačil na roh. Tímom nechýbalo nasadenie ani za jednoznačného stavu a ďalšie zaujímavé momenty prišli až v závere zápasu. V 84. minúte využili Islanďania chybu francúzskej obrany, keď sa v hlavičkovom súboji presadil Bjarnason a prekonal Llorisa - 5:2. Islanďania už v posledných minútach zápasu ďalší gól nestrelili a Francúzi tak potvrdili pozíciu favorita.

 

Hlasy (uefa.com):

Didier Deschamps, tréner Francúzska: "Som rád, že sme fanúšikom ponúkli zápas, po ktorom môžu byť šťastní a hrdí na náš tím. Nebolo jednoduché zvládnuť tento zápas, ale všetko dôležité sme stihli spraviť už v prvej polovici zápasu. Potom som chcel šetriť hráčov ako Giroud a Koscielny, preto som ich striedal. Čelili hrozbe možnej stopky v ďalšom zápase a bolo by hlúpe stratiť ich v takomto zápase. V semifinále nás čaká Nemecko a my spravíme všetko pre to, aby sme dokázali, že sme najlepším tímom nielen v Európe, ale na celom svete."

 

Olivier Giroud, Muž zápasu podľa UEFA: "Strelili sme päť gólov a tešíme sa z postupu. Bolo sympatické, že hráči Islandu sa za žiadneho stavu nevzdali. Bolo z nich cítiť veľké odhodlanie a gratulujem im k veľkému úspechu na ME. Ja som sa dnes cítili dobre od začiatku zápasu. Predtým sme mávali zlé štarty do zápasov, ale dnes sme začali dobre a tak by sme mali pokračovať. Mali sme navrch od prvej minúty a to bolo dôležité."

 

Lars Lagerbäck, tréner Islandu: "Nevyrovnali sme sa s tlakom mentálne, ale v druhom polčase sme ukázali, že to nebol psychický problém. Sú zápasy, ktoré vás naučia, a my sa z tohto potrebujeme poučiť. Je to pripomenutie, že každú sekundu musíte hrať úplne naplno. Robili sme chyby a boli sme príliš pasívni. Ak sa pozriem na celý turnaj, byť ako nováčik vo štvrťfinále je absolútne fantastické."

 

Gylfi Sigurdsson, stredopoliar Islandu: "Sme sklamaní najmä za náš výkon v prvej polovici zápasu. Francúzi si však zaslúžili vyhrať. Bol to pre nás fantastický turnaj a niečo špeciálne pre našu malú krajinu. Dosiahli sme niečo, čo od nás nikto nečakal. Máme asi 10-15 hráčov, ktorí sú v dobrom veku a už sa tešia na kvalifikáciu MS. Dúfam, že futbal na Islande bude naďalej napredovať."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies