VIDEO Francúzi počas horúčav poškodzujú pouličné hasičské hydranty, aby sa ochladili

NETKY.SK • 23 Jún 2017, 13:4 • 2 min
VIDEO Francúzi počas horúčav poškodzujú pouličné hasičské hydranty, aby sa ochladili

PARÍŽ - Francúzsko v čase letných horúčav už niekoľko rokov po sebe zápasí s fenoménom street pooling, keď ľudia otvoria na ulici požiarny hydrant a osviežujú sa v gejzíre tryskajúcej vody.

slovakia

left justify in out

Tento rok bolo takto len v metropolitnej oblasti Paríža poškodených už vyše 1000 hydrantov. Poškodzovanie hydrantov je pritom trestným činom - krádežou vody, ktoré sa trestá pokutou vo výške do 75.000 eur a odňatím slobody do päť rokov.

 

Okrem toho však radnice mnohých francúzskych miest upozorňujú aj na to, že pri násilnom otvorení pouličných hydrantov môže dôjsť k poškodeniu zdravia.

 

Pripomínajú kauzu z roku 2015, keď osemročný chlapec z parížskeho predmestia Bobigny, keď ho voda pod veľmi silným tlakom vyniesla do výšky a pri páde na zem utrpel zranenie hlavy.

 

Hasičov znepokojuje aj riziko potenciálneho zasiahnutia osviežujúcich sa elektrickým prúdom, keďže voda strieka až k elektrickým vedeniam na stĺpoch.

 

Kritici upozorňujú i na obrovské plytvanie vodou - podľa odhadov do stredy tohto týždňa v oblasti Paríža z hydrantov priamo do kanalizácie stieklo vyše 150.000 metrov kubických vody určenej na zásahy hasičov. Táto voda by naplnila 60 "olympijských" bazénov. Ide o objem vody o 50 percent vyšší než je obvyklá denná spotreba obyvateľov Ile-de-France.

 

Starostovia obcí Aubervilliers, Saint-Denis, Stains, l’Ile-Saint-Denis, La Courneuve a Pantin, ktoré sa nachádzajú v okolí Paríža, preto navrhujú vypracovať celoštátny projekt na zhotovenie zariadenia sťažujúceho otváranie pouličných hydrantov. V súčasnosti síce hasiči kontrolujú hydranty a zatvárajú násilím otvorené, ale obyvatelia - väčšinou tzv. problémových štvrtí - ich krátko na to otvoria opäť.

 

V snahe apelovať na mládež, aby sa osviežovala radšej na kúpaliskách a plavárňach ako v gejzíroch z hydrantov na ulici, vodárenský spoločnosť Veolia Eau pre oblasť Ile-de-France angažovala rapera Youssouphu a basketbalistu Mam Jaiteha, ktorí spolu nahrali vzdelávací pesničkový klip.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona