VIDEO+FOTO Tropická búrka Harvey, ktorá má na svojom konte desiatky ľudských životov opäť zasiahol pevninu, tentoraz v štáte Louisiana

NETKY.SK • 30 August 2017, 12:46 • 2 min
VIDEO+FOTO Tropická búrka Harvey, ktorá má na svojom konte desiatky ľudských životov opäť zasiahol pevninu, tentoraz v štáte Louisiana

HOUSTON - Tropická búrka Harvey si doposiaľ vyžiadala najmenej 18 obetí na životoch. Oznámila to dnes agentúra AP po tom, ako americké úrady potvrdili ďalšie tri úmrtia.

slovakia

left justify in out

Americké Národné hurikánové centrum oznámilo, že Harvey dnes opäť dorazil na pevninu - skoro ráno miestneho času zasiahol pobrežie západne od obce Cameron v štáte Louisiana. Táto tropická búrka podľa očakávania zoslabne a bude sa pohybovať na sever.

 

Búrka sa vrátila na pevninu do lokality len približne osem kilometrov od Cameronu a sprevádzal ju ustálený vietor s maximálnou rýchlosťou 72 kilometrov za hodinu.

 

Meteorológ z hurikánového centra Dennis Feltgen v utorok vyhlásil, že keď sa Harvey vráti na pobrežie, "bude to koniec začiatku" pohromy, ktorú spôsobil v štáte Texas. Ustúpia totiž rozsiahle záplavy, ktoré tam vyvolalo päť dní prívalových dažďov.

 

Harvey podľa predpovedí prinesie do Louisiany veľké množstvo dažďových zrážok, potom sa presunie do štátov Arkansas, Tennessee a do častí Missouri, ktoré môžu takisto postihnúť záplavy.

 

Feltgen uviedol, že následky búrky i tak "pocíti mnoho obyvateľov v početných štátoch".

 

Inštitút forenzných vied v okrese Harris v americkom štáte Texas aktualizoval v noci nadnes tragickú bilanciu, 89-ročného Agnesa Stanleyho našli v zatopenom dome, 45-ročného Travisa Lynna Callihana sa nepodarilo zachrániť po prevoze do nemocnice a nemenovanú 76-ženu našli vo vode pri vozidle.

 

Úrady alebo rodinní príslušníci nahlásili podľa AP minimálne 18 úmrtí. Telá niektorých obetí ale odniesla voda a dosiaľ sa nenašli. Spravodajská stanica BBC pôvodne zverejnila informáciu o najmenej 15 obetiach záplav, medzi ktorými bola šesťčlenná rodina, ktorej auto zatopila povodňová voda. 

 

Najväčším problémom je však to, že priehrada Addicks, ktorá chráni Houston pred rovodnenou riekou Buffalo, dosiahla maximum svojej kapacity a voda pretedá cez hlavnú hrádzu. Jedna menšia hrádza sa už dokonca pretrhla. 

 

Meteorológovia boli dokonca nútení zmeniť svoje mapy, pretože tie doterajšie zobrazujúce pomocou farieb množstvo zrážok už nestačili. "Napadlo toľko zrážok, že sme museli aktualizovať farby na našich grafikách, aby sme to mohli efektívne mapovať,"informovala americká Národná meteorologická služba (NWS) na svojom twitterovom účte.

 

Novými farbami sú tmavo fialová pre 51-76 centimetrov zrážok a bledo fialová pre viac než 76 centimetrov. Doteraz reprezentoval najväčšie množstvo zrážok (viac než 38 centimetrov) iný odtieň fialovej. "Toto je asi prvý raz v živote, keď nenávidím fialovú," napísal v komentári k správe o zmenách farieb v meteorologických mapách istý Američan.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies