VIDEO+FOTO Poľskom otriasajú masové demonštrácie, vláda pripravila súdnictvo o nezávislosť

NETKY.SK • 21 Júl 2017, 07:00 • 2 min
VIDEO+FOTO Poľskom otriasajú masové demonštrácie, vláda pripravila súdnictvo o nezávislosť

VARŠAVA - Poľský parlament schválil kontroverzný zákon o reorganizácii najvyššieho súdu, hoci sa jeho návrh stal predmetom širokej medzinárodnej kritiky, a to aj zo strany Európskej komisie (EK). Justičná reforma podľa jej odporcov v Poľsku ruší deľbu moci. Podľa denníka Gazeta Wyborcza pre prijatie zákona hlasovalo vo 460-člennom parlamente 235 poslancov. Proti spornému normatívnemu aktu sa postavilo 192 zákonodarcov, zatiaľ čo 23 sa hlasovania zdržalo.

slovakia

left justify in out

Ak uvedený legislatívny návrh schváli aj Senát, ktorý taktiež kontroluje vládna strana, poputuje na podpis k prezidentovi Andrzejovi Dudovi. Ten pri svojich rozhodnutiach doposiaľ vždy postupoval v duchu straníckej línie vládnej strany Právo a spravodlivosť. „Súhlasím so zámerom vlády, potrebujeme reformu najvyššieho súdu. Ale túto reformu treba urobiť rozumne a s rozvahou,“ upozornil prezident.

 

Prezident varoval vládnych predstaviteľov, že zákon nepodpíše, ak súčasne nedôjde k zmene iného zákona, ktorý rieši práve Najvyššiu radu súdnictva. Členov zboru, ktorý má riadiť celú justíciu, volí parlament. V súčasnosti na to stačí nadpolovičná väčšina, Duda však trvá na tom, aby zákon požadoval na zvolenie člena rady trojpätinovú väčšinu. To by vraj viac zapojilo do procesu opozíciu.

 

Návrh zákona o najvyššom súde ostro kritizovala nielen poľská opozícia, ale aj EÚ. Kritici návrhu vyčítajú, že umožní politikom, aby kontrolovali súdnu moc, ktorá tak stratí svoju nezávislosť. Návrh zákona predložila minulý týždeň do parlamentu strana PIS, ktorej líder Jaroslaw Kaczyňski tvrdí, že justičný systém v Poľsku je zastaraný, neefektívny a potrebuje reformu a nové tváre, keďže v ňom stále pôsobia ľudia z komunistických čias. „Súdnictvo stále funguje v neúčinných komunistických líniách. Ľudia očakávajú radikálnu zmenu a príchod nových ľudí,“ uviedol Kaczyňski.


Časť kritikov zákona tieto jeho argumenty uznáva, ale iní, ako aj samotní sudcovia, ich označili za nesprávne. Reakcie opozície hovoria o zničení najvyššieho súdu a o konci právneho štátu. Predseda Európskej rady a bývalý poľský premiér Donald Tusk označil tento krok za nešťastné riešenie, kedy krajina ohrozila svoju reputáciu vo svete. Poľský ombudsman Adam Bodnár uviedol, že toto rozhodnutie zbaví práva občanov na nezávislé súdnictvo, pričom ide o jedno z najdôležitejších občianskych práv bez ktorého sa nedajú ochraňovať iné práva a slobody. 


Navrhovaná legislatíva fakticky podriaďuje najvyšší súd ministerstvu spravodlivosti. V zmysle návrhu by totiž mali sudcovia najvyššieho súdu odísť do dôchodku po dovŕšení 65. roku života s výnimkou takých, ktorých ponechá vo funkcii minister spravodlivosti. Návrh zákona o najvyššom súde v Poľsku vyvolal búrlivú diskusiu a novú vlnu pouličných protestov. Poliaci túto zmenu vnímajú ako tragédiu, drzosť a násilnú zmenu, pričom chce vláda prevziať všetkú moc do vlastných rúk. Európska komisia varovala vládu vo Varšave, že dôsledkom prijatia kontroverznej právnej normy by mohlo byť rozhodnutie Bruselu odňať Poľsku jeho hlasovacie práva v EÚ.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona