VIDEO + FOTO Na Spišskom hrade sa schladíte v mučiarni a prekvapia vás aj jeho povesti

NETKY.SK • 6 August 2017, 16:04 • 2 min
VIDEO + FOTO Na Spišskom hrade sa schladíte v mučiarni a prekvapia vás aj jeho povesti

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - Na Spiši v minulosti žilo okrem Slovákov aj mnoho Nemcov či Talianov a Poliakov, preto možno Spišský hrad považovať za symbol nášho stredoeurópskeho regiónu.

slovakia

left justify in out

Spišský hrad je hradnou zrúcaninou. Je dominantou, postavenou z travertínu, širokého okolia na hlavnom cestnom ťahu spájajúcom východoslovenské regióny Spiš a Šariš. Patrí do zoznamu UNESCO a je známy aj za hranicami Slovenska, pretože hradná zrúcanina má najväčšiu rozlohu v strednej Európe. 

 

Okrem toho ponúka nádherný výhľad na okolie a atmosféru minulosti.  Hrad je častým objektom fotoaparátov, filmárov či maliarov. Prvá písomná zmienka je z roku 1209 v listine kráľa Ondreja II. Žilo tam panstvo Juraja Thurzu a i bratov Zápoľských. Na hrade sa narodil i posledný uhorský kráľ Ján Zápoľský a slúžil ako ochrana táboriacim vojskám.

 

 

Po hrade sa môžete prejsť sami alebo so sprievodcom. Zaujme vás aj mučiareň, ktorá je dôkazom toho, akým krutým a bolestivým spôsobom nútili mučených k priznaniu sa. 

 

Povesť o rytierovi a kňažnej

 

Rytier Roland býval kedysi postrachom celého kraja. Bol to lúpežník, ktorý ohrozoval predovšetkým svoje okolie. Zajal aj samotného spišského vyššieho cirkevného hodnostára, kedy sa o ňom dozvedel už aj samotný kráľ, ktorý mu pohrozil smrteľným trestom. V tom čase prechádzala po spiši poľská kňažná Hedviga. Rytierovi sa Hedviga natoľko zapáčila, že ju uniesol. Medzi rytierom a kňažnou vzplanula láska, čo nikto nečakal, a zvíťazila nad spravodlivosťou i zákonom. Rolanda nakoniec omilostili a dokonca ho vymenovali aj za kastelána. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies