AKTUALIZOVANÉ VIDEO+FOTO Za útokom v Manchestri stojí Lýbijčan! Medzi obeťami sú aj dvaja Poliaci, tretí bojuje o život

NETKY.SK • 24 Máj 2017, 13:13 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ VIDEO+FOTO Za útokom v Manchestri stojí Lýbijčan! Medzi obeťami sú aj dvaja Poliaci, tretí bojuje o život

MANCHESTER - Páchateľom samovražedného bombového útoku, pri ktorom v noci nadnes zahynulo anglickom Manchestri 22 ľudí, je Salman Abedi. Útočník je pravdepodobne líbyjského pôvodu. S odvolaním sa na britských predstaviteľov o tom informovali agentúra AP a americká spravodajská televízia CBS News. Polícia v britskom Manchestri dnes zatkla ďalších troch mužov podozrivých z napomáhania pri útoku. Podľa jej vyhlásenia došlo k tomuto zatýkaniu v južnej časti mesta, kde policajti ešte v utorok zatkli 23-ročný podozrivého a uskutočnili domové prehliadky.

slovakia

left justify in out

Medzi 22 obeťami teroristického útoku, ku ktorému došlo v pondelok neskoro večer hodinách v Manchestri, sú aj poľskí občania. Vyplýva to z vyhlásenia poľského ministerstva zahraničných vecí, ktoré rezort zverejnil dnes popoludní na jednej zo sociálnych sietí. Podľa neho sú pracovníci poľského konzulátu v Manchestri v stálom kontakte s príbuznými poľských občanov, ktorí prišli o život.

 

Na zozname obetí je aj tretí Poliak, ktorý v nemocnici s vážnymi zraneniami bojuje o svoj život. Poľský prezident na svojej sociálnej sieti vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým aj dvom obetiam poľskej národnosti. "Pripájam sa k zármutku a modlitbám za rodinných príslušníkov mojich krajanov, ktorí zahynuli pri manchesterskom útoku," napísal poľský prezident Andrzej Duda na sociálnej sieti Twitter. "Myslím tiež na zraneného poľského muža," dodal prezident.

 

Ďalší Poliaci by podľa informácií internetového vydania periodika Wprost mohli byť medzi nezvestnými. Poľka Aleksandra Klisová pátra prostredníctvom sociálnych sietí po svojich rodičoch Angelike a Marcinovi, ktorí ju dopravili na koncert speváčky Ariany Grandeovej vo viacúčelovej hale v Manchestri. Po koncerte ju rodičia, ktorí figurujú v zozname nezvestných, mali čakať. Podľa iných poľských zdrojov mali byť rodičia na koncerte a nie je možné sa s nimi skontaktovať.

 

K zodpovednosti za útok sa dnes prihlásili džihádisti z tzv. Islamského štátu. Realizovať ho mal "vojak kalifátu", ktorým bol podľa britskej polície rodák z Manchestru a potomok líbyjských utečencov - 22-ročný Salman Abedi.

 

Ďalšie podrobnosti nie sú známe. K samovražednému bombovému útoku došlo v noci nadnes približne o 22.30 h miestneho času pred vstupom do manchesterskej multifunkčnej haly po koncerte americkej popovej speváčky Ariany Grandeovej.

Útočník sa odpálil po skončení koncertu, keď ľudia opúšťali halu. Okrem mŕtvych si útok vyžiadal aj 59 zranených, z ktorých viacerí sú v kritickom stave. Ďalšie osoby sú nezvestné a polícia po nich pátra. K zodpovednosti za atentát sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS), ktorý tvrdí, že "vojak kalifátu umiestnil nálože uprostred zhromaždenia križiakov" a následne ich odpálil. Britská polícia však hovorí iba o "improvizovanom zariadení," ktoré malo obsahovať aj klince.

 

Niekoľko hodín po útoku pri multifunkčnej hale evakuovali rozsiahle nákupné stredisko tiež v Manchestri. Svedkovia tvrdia, že začuli "silný výbuch". Z budovy nákupného strediska utekali davy ľudí, pričom mnohí plakali a držali sa za ruky. "Boli sme práve v obchode, keď sme začuli kričať ľudí. Ochranka všetkým hovorila, aby vyšli von," uviedla očitá svedkyňa.

 

 

"Hoci nejde o prvý prípad, keď Manchester takto trpí, ide o najhorší útok, aký toto mesto doteraz zažilo, a najhorší, aký sa kedy stal na severe Anglicka," uviedla britská premiérka Theresa Mayová. "Všetky naše myšlienky patria obetiam a rodinám tých, ktorí boli zasiahnutí," dodala. Mayová dnes navštívila veliteľstvo polície a jednu z ôsmich manchesterských nemocníc, do ktorých boli obete útoku prevezené. Až 12 z 59 zranených návštevníkov koncertu bolo mladších ako 16 rokov.

 

"Tento incident sa stal mimo dejiska, na verejnom priestranstve. Naše myšlienky a modlitby smerujú k obetiam," uviedol manažment haly v centre Manchestra. V dôsledku výbuchu okolo 22.30 h miestneho času (23.30 h SELČ) zahynulo podľa údajov polície najmenej 22 ľudí. 

 

Medzi účastníkmi koncertu vypukla po explózii panika a snažili sa čo najrýchlejšie ujsť. Niektorí z nich boli pritom údajne zrazení na zem v tlačenici.

 

Polícia v blízkosti haly nasadila ozbrojených a maskovaných príslušníkov, uzavrela okolité ulice a podľa spravodajského serveru BBC tiež v blízkom parku zlikvidovala kontrolovaným výbuchom šatstvo považované za podozrivý predmet. Priľahlá železničná stanica Manchester Victoria bola z bezpečnostných dôvodov uzavretá.

 

Danko sa ocitol v tesnej blízkosti miesta činu

V hale v britskom Manchestri bol len niekoľko hodín pred výbuchom aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko. So synmi tam navštívil športové podujatie. Rodinám obetí vyjadril úprimnú sústrasť. "O to viac prežívam tento ohavný čin, že len pár hodín pred výbuchom som tam bol so svojimi synmi. To, čo sa udialo a stále sa deje okolo nás, je absolútne nepochopiteľné a smutné," reagoval Danko.

 

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ nedisponuje informáciami, že by medzi obeťami útoku v britskom Manchestri mali byť Slováci, uviedol dnes pre TASR riaditeľ tlačového odboru Igor Skoček. "Na Veľvyslanectvo SR v Londýne sa zatiaľ neobrátil žiadny slovenský občan s tým, že by nahlásil stratu blízkej osoby. Zastupiteľský úrad je v kontakte s políciou a miestnymi úradmi," dodal.

 

Na útok počas koncertu reagovala aj sama speváčka, ktorá vyjadrila obrovskú ľútosť s pozostalými. Dnes sa zo smútkom odfotila pri kostole, v ktorom sa pomodlila za všetky obete tragédie. Vo svojich statusoch na facebooku uviedla, že jej včerajší útok zlomil srdce ostáva a je v šoku z diania na svete. 

 

img

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies