VIDEO+FOTO Ak ste v Karibiku ešte neboli - CHYBA, stalo sa z neho smetisko

NETKY.SK • 26 Október 2017, 10:56 • 2 min
VIDEO+FOTO Ak ste v Karibiku ešte neboli - CHYBA, stalo sa z neho smetisko

Pohľad, ktorí by bežný dovolenkár neočakával ani v zlom sne je žiaľ tvrdý fakt. Plastový odpad siaha až za horizont. Namiesto krásnej scenérie ponúka hrozný pohľad na znečistený oceán.

slovakia

left justify in out

Nádherné fotografie, ktoré vás až nútia navštíviť tento krásny kus našej Zeme, už nie sú pravdivé. Zábery nafotené v okolí honduraského ostrova Roatán sú skutočne smutné. Raj pre dovolenkárov sa zmenil na nepoznanie. Krásne pláže, priezračná voda v ktorej sa dalo pozorovať najrôznejšie morské živočíchy je dnes už minulosťou.

 

 

Dnes táto oblasť pripomína skôr smetisko a miesto pre vysnívanú dovolenku! Kvantá odpadu sú všade, kde sa len človek pozrie, obrovská plocha odpadkov sa stiahne až po horizont. Šokujúce snímky urobila obyvateľka ostrova - fotografka Carolline Powerová, ktorá ich následne zverejnila na sociálnych sieťach, aby tak zvýšila povedomie o probléme. Píše o tom britský denník Independent.

 

Organizácia Ble Planet Society uviedla, že väčšinu tohto odpadu sem vyplavila guatemalská rieka Montagua. Dokazuje to aj video z delty znečisteného toku. Každoročne sa do morí a oceánov na celom svete vyhodí viac než 8-miliónov ton plastového odpadu.

 

Odhaduje sa, že v roku 2050 jeho súhrnná hmotnosť bude väčšia ako hmotnosť všetkých morských živočíchov. V súčasnosti sa v oceánoch nachádza odhadom 50 triliónov mikroplastických častíc - 500-krát viac ako je počet hviezd v našej galaxii. Znečistenie ohrozuje viac ako 600 druhov živočíchov a často sa označuje ako šieste masové vymieranie druhov.

 

 

Mohlo by vás zaujímať: Vesmírny odpad je problém, staré satelity a iný šrot má svoj „cintorín“ v Tichom oceáne

                                      VIDEO Slováci, v recyklácii sa musíme zlepšiť! Tu sú praktické príklady, čo všetko sa dá z odpadu urobiť



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies