VIDEO Fico priznal zmeny vo vedení Smeru: Toto sú prvé mená

NETKY.SK • 26 Október 2016, 14:51 • 2 min
VIDEO Fico priznal zmeny vo vedení Smeru: Toto sú prvé mená

BRATISLAVA - Predseda vlády Robert Fico včera pripustil zmeny v Smere. Premiér v relácii Rádia Expres Braňo Závodský Naživo oznámil, že na decembrovej schôdzi nastanú v strane zmeny aj na najvyšších postoch.

slovakia

left justify in out

„Áno, myslím si, že pokiaľ ide o predsedníctvo strany a pokiaľ ide o funkcie podpredsedov, prídu určité zmeny,“ povedal Fico v rádiu Expres v relácii Braňa Závodského. „Tak ako sa prispôsobujeme dobe, uviedol som príklad s politickým programom, tak sa musíme prispôsobovať aj personálne,“ odôvodnil premiér potrebu zmien a dodal: „Ja mám nejaké predstavy, ale nechajme to na delegátov."

 

 

Napriek tomu, že premiér neuverejnil žiadne konkrétne mená v Smere sa najčastejšie skloňujú žilinský župan a poslanec NR Juraj Blanár a minister hospodárstva Peter Žiga.

 

„Dovtedy sú (do decembrového snemu – pozn. red.) takéto otázky predčasné. Podstatnejšie, než zmeny vo funkciách, je nájsť spôsob ako posilniť dôveru voličov zrozumiteľnejšou politikou,“ povedal portálu aktuality.sk Blanárov hovorca Maroš Stano. Podobne sa k tejto otázke stavia aj minister Žiga.

 

Kto je Juraj Blanár?

 

img

 

Bol zvolený za poslanca Národnej rady Slovenskej republiky vo volebných obdobiach 2002 – 2006, 2010 – 2012 a 2016 – 2020 za stranu SMER, neskôr SMER-SD. Vo svojom prvom období sa stal členom Výboru NR SR pre životné prostredie a ochranu prírody a Výboru NR SR pre európske záležitosti. V období 2010 – 2012 bol podpredsedom zahraničného výboru NR SR. Vo voľbách do parlamentu v roku 2016 kandidoval na 11. mieste a dostal 23 035 platných prednostných hlasov, stal sa členom výboru NR SR pre zdravotníctvo a podpredseda výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Od roku 2005 je predsedom Žilinského samosprávneho kraja, tzv. župan. S jeho menom sa v politike neviažu žiadne politické kauzy.

 

Peter Žiga

 

img

 

V roku 2006 ho zvolili za poslanca NR SR za stranu Smer-SD. Od 19. júla 2006 vykonával funkciu štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva SR. Po parlamentných voľbách v roku 2010 sa stal poslancom NR SR, strana Smer-SD bola v opozícii. Od 2012-2016 bol ministrom životného prostredia a od marca 2016 je ministrom hospodárstva.

 

Blanár so Žigom by mali zasadnúť na najvyššie pozície v strane, ktoré by naopak mali v decembri údajne opustiť Pavol Paška a exminister školstva Dušan Čaplovič.

 

Minister vnútra Robert Kaliňák má aj naďalej premiérovu dôveru. "Robert Kaliňák má moju plnú dôveru, je to jeden z najlepších ministrov vnútra, akých Slovensko kedy malo. Ja nevidím dôvod teraz len preto, že médiá a opozícia vykrikujú. Pokiaľ nebudú dôkazy, ja nebudem konať," povedal Fico.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies