VIDEO Fantastický Sagan vyhral 2. etapu TdF: Prvýkrát v kariére so žltým dresom

NETKY.SK • 4 Júl 2016, 06:29 • 2 min
VIDEO Fantastický Sagan vyhral 2. etapu TdF: Prvýkrát v kariére so žltým dresom

CHERBOURG-OCTEVILLE - Slovenský cyklista Peter Sagan ukončil takmer trojročné suchoty a v nedeľu si pripísal piaty triumf v kariére na Tour de France.

slovakia

left justify in out

Zároveň si prvýkrát v kariére obliekol žltý dres pre lídra legendárneho podujatia, čo sa mu podarilo ako prvému Slovákovi v histórii. Dvadsaťšesťročný jazdec stajne Tinkoff zvíťazil v 2. etape zo Saint-Lô do Cherbourgu-Octeville (182 km), keď sa presadil v záverečnom špurte do cieľa.

 

Úradujúci majster sveta si výborne naplánoval svoj útok a na jeho silný nástup v posledných desiatkach metrov nedokázal nikto ďalší adekvátne zareagovať.

 

 

Sagan čakal na svoje piate etapové víťazstvo bez dvoch dní tri roky. Prvé tri vavríny získal hneď pri svojej premiére na "starej dáme" v roku 2012, o rok neskôr v siedmej etape pridal štvrté víťazstvo a to piate prišlo teraz v nedeľu.

 

"Som veľmi prekvapený, že som vyhral, pretože som si myslel, že na čele sú ešte stále dvaja pretekári z úniku. Prešiel som cieľ a všetci mi hovorili, že som vyhral. Som za to veľmi rád. Dnes pracoval dobre celý tím. V závere mi veľmi pomohol Roman Kreuziger. Julian Alaphilippe bol veľmi blízko k víťazstvu, no v špurte som ho zdolal. Prvýkrát v kariére si oblečiem žltý dres, za čo som nesmierne rád," povedal nový líder celkového poradia v prvom televíznom rozhovore. Sagan má zároveň aj zelený dres pre lídra bodovacej súťaže.

 

Na druhom mieste v etape skončil domáci jazdec Julian Alaphilippe z Etixxu-QuickStep, ktorý je zároveň aj druhý celkovo (+8 s) a tretí bol Alejandro Valverde z Movistaru. Španiel stráca z tretieho miesta na v celkovej klasifikácii na Sagana desať sekúnd.

 

Krátko po štarte sa od pelotónu odtrhla štvorica pretekárov Vegard Breen (Fortuneo-Vital Concept), Cesare Benedetti (Bora-Argon 18), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) a priebežný líder súťaže vrchárov Paul Voss (Bora-Argon 18). Už desať kilometrov po štarte mali na čele slušný štvorminútový náskok. Po druhej vrchárskej prémii to bolo už vyše päť minút. Od začiatku etapy na cyklistov pršalo, no nepotvrdili sa prognózy o silnom vetre od mora, ktorý mohol výrazne potrhať pelotón. Po 60 km prišlo v hlavnom poli k hromadnému pádu, do ktorého sa zamotali aj Joaquim Rodriguez a druhý deň po sebe aj Alberto Contador. Skúsený Španiel musel vynaložiť dosť síl, aby sa vrátil do pelotónu. Po sto kilometroch mala vedúca skupina náskok okolo šesť a pol minúty, postupne prestalo pršať a spoza mrakov vykuklo aj slnko. Pelotón nechával kvarteto na čele tak a nesnažil sa stiahnuť stratu. Na čele pracovali jazdci priebežného lídra Cavendisha z Dimension Data a postupne sa tam prepracoval aj vláčik Saganovho Tinkoffu. Na rýchlostnej prémii si body rozdelila vedúca štvorica, špurt pelotónu vyhral Andre Greipel, Sagan získal osem bodov za ôsme miesto.

 

Päťdesiat km pred cieľom mala vedúca skupina stále takmer šesťminútový náskok a pelotón nejavil žiadne známky zvýšenej aktivity. Tá prišla až 40 km pred cieľom, no z náskoku kvarteta ukrajovala hlavná skupina len málo. Zo štvorice ostala iba trojica Stuyven, Voss and Breen, keď vypadol Benedetti, a tá spolupracovala výborne, 15 km pred koncom stále viedli o 2:45 min. Vysoké tempo hlavného poľa nezvládlo množstvo pretekárov. Sagan ostal zo svojho tímu na čele pelotónu sám a pokračoval v stíhacej jazde. V prvom ostrom stúpaní asi osem km pred cieľom sa na čele osamostatnil Stuyven a odštartoval sólojazdu za etapovými vavrínmi. Dva a pol km pred koncom mal stále minútu náskok, no pred sebou záverečný náročný kopec 3. kategórie. Na čele pelotónu bol Roman Kreuziger z Tinkoffu, ktorý "makal" pre Sagana. Stuyven kilometer pred cieľom vyhral vrchársku prémiu a získal tak bodkovaný dres, no na žltý nedosiahol. Asi 500 m pred cieľom jeho odvážny únik skončil. V závere si situáciu postrážil Sagan, výborne si načasoval svoj špurt a premiérovo v kariére získal žltý dres pre celkového lídra.

 

výsledky 2. etapy (Saint-Lô do Cherbourgu-Octeville, 182 km):

1. Peter SAGAN (SR/Tinkoff) 4:02:51 h, 2. Julian Alaphilippe (Fr./Etixx-Quick-Step), 3. Alejandro Valverde (Šp./Movistar), 4. Daniel Martin (Ír./Etixx-Quick-Step), 5. Michael Matthews (Aus./Orica-BikeExchange), 6. Wilco Kelderman (Hol./LottoNl-Jumbo), 7. Tony Gallopin (Fr./Lotto Soudal), 8. Greg Van Avermaet (Belg./BMC), 9. Bauke Mollema (Hol./Trek-Segafredo), 10. Christopher Froome (V.Brit./Sky) všetci rovnaký čas

 

celkové poradie:

1. Peter SAGAN 8:34:42 h, 2. Alaphilippe +8 s, 3. Valverde +10, 4. Warren Barguil (Fr./Giant-Alpecin) +14, 5. Froome, 6. Greg Van Avermaet (Belg./BMC), 7. Nairo Quintana (Kol./Movistar), 8. Roman Kreuziger (ČR/Tinkoff), 9. Simon Gerrans (Aus./Orica-BikeExchange), 10. Daniel Martin (Ír./Etixx-Quick-Step) všetci rovnaký čas

bodovacia súťaž:

1. SAGAN 87 b, 2. Mark Cavendish (V.Brit./Dimension Data) 63, 3. Marcel Kittel (Nem./Etixx-QuickStep) 50

 

bodovacia súťaž:

1. SAGAN 87 b, 2. Mark Cavendish (V.Brit./Dimension Data) 63, 3. Marcel Kittel (Nem./Etixx-QuickStep) 50

 

Prehľad etapových víťazstiev Petra Sagana na Tour de France:

2012:

1. júla: 1. etapa (Liége - Seraing, 198 km)

3. júla: 3. etapa (Orchies - Boulogne-sur-Mer, 197 km)

6. júla: 6. etapa (Epernay - Metz, 205 km)

2013:

5. júla: 7. etapa (Montpellier - Albi, 205,5 km)

2016:

3. júla: 2. etapa (Saint-Lô - Cherbourg-en-Cotentin, 183 km)

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona