VIDEO: Europoslanec Blaško ohlásil prezidentskú kandidatúru

NETKY.SK • 28 Máj 2022, 9:45 • 2 min
VIDEO: Europoslanec Blaško ohlásil prezidentskú kandidatúru

PRAHA - Český europoslanec Hynek Blaško v piatok oznámil, že sa chce stať prezidentom ČR. Svojich priaznivcov vyzval, aby jeho kandidatúru podporili podpisom petičných hárkov. Blaško tento rok v januári povedal, že kandidatúru oznámi, ak sa mu podarí zozbierať potrebných 50 000 podpisov.

slovakia

left justify in out

„Mnohí z vás mi hodili rukavicu a vyzvalo ma tak k akcii. Rukavicu prijímam ako výraz vašej vôle, aby som sa uchádzal o najčestnejšiu a najprestížnejšiu pozíciu v Českej republike, ktorou je funkcia prezidenta republiky,“ povedal Blaško vo videu zverejnenom na jeho facebookovom profile, píše portál iDNES.cz.

 

 

Blaško (66) sa dostal do Európskeho parlamentu v roku 2019 za hnutie Sloboda a priama demokracia (SPD) spolu s Ivanom Davidom, bývalým ministrom zdravotníctva z čias vlády Miloša Zemana.

 

Blaško bol v rokoch 2009 - 2012 veliteľom Spoločných síl Armády Českej republiky, do výslužby odišiel v hodnosti generálmajora. Pracoval aj ako poradca náčelníka generálneho štábu pre zahraničné veci a vojenský predstaviteľ ČR pri Vrchnom veliteľstve ozbrojených síl Severoatlantickej aliancie v Európe (SHAPE).

 

 

Následne sa angažoval v politike, zasadal v zastupiteľstve Vysočiny za Stranu práv občanov (SPOZ), za ktorú tiež v roku 2017 neúspešne kandidoval vo voľbách do Poslaneckej snemovne.

 

Tento rok 8. mája vystúpil na demonštrácii v Prahe, ktorej usporiadatelia vyzývali vládu ČR, aby prestala posielať zbrane na Ukrajinu a zasadila sa o mierové riešenie ruskej agresie.

 

Prečítajte si tiež: Petr Fiala a Zuzana Čaputová si pripomenuli 80. výročie útoku na Heydricha



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona