VIDEO Erupcia sopky má za následok rušenie letov

NETKY.SK • 31 Máj 2014, 13:27 • 2 min
VIDEO Erupcia sopky má za následok rušenie letov

PERTH - Erupcia sopky Sangeang Api na juhu Indonézie spôsobila, že Austrália dnes zrušila letecké spojenie s juhovýchodnou Áziou, ako aj časť vnútroštátnych letov vypravovaných z letiska v Darwine. Ako dôvod zrušenia letov sa uvádza veľký objem sopečného popola v ovzduší.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters s odvolaním sa na Emila Jansonsa, manažéra centra na monitorovanie sopečnej činnosti so sídlom v Darwine, informovala, že po piatkovej pomerne silnej erupcii sa síce činnosť sopky Sangeang Api mierne utlmila, ale nedá sa predpovedať vývoj pre najbližších 24 alebo viac hodín. Jansons dodal, že poslednú takúto silnú erupciu sopky Sangeang Api zaznamenali v roku 1999.
      

S ohľadom na vývoj aktuálneho počasia Jansons vyslovil predpoklad, že oblak sopečného popola sa v ovzduší rozptýli a nezasiahne oblasti na východe Austrálie a veľké, husto obývané aglomerácie.
      

Vulkanický popol môže byť pre lietadlá veľmi nebezpečný, lebo môže spôsobiť poruchu motora alebo jeho poškodenie.
      

Sangeang Api je aktívny vulkanický komplex nachádzajúci sa na indonézskom ostrove Sangeang. Je to jeden z najaktívnejších vulkánov v súostroví Malé Sundy. Záznamy o erupciách sú už od 15. storočia, najviac ich však zaevidovali v 20. storočí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona