VIDEO Environmentálne vzdelávanie podporia sumou 155 000 eur

NETKY.SK • 22 Február 2018, 11:51 • 2 min
VIDEO Environmentálne vzdelávanie podporia sumou 155 000 eur

BRATISLAVA - Organizácie tretieho sektora so zameraním na environmentálnu výchovu, vzdelávanie a osvetu si rozdelia 155 000 so Zeleného vzdelávacieho fondu (ZVF). Projekt vznikol z iniciatívy Ministerstva životného prostredia SR a Slovenskej agentúry životného prostredia a samotné ministerstvo naň prispeje sumou 65-tisíc eur. Zvyšok doložili súkromné firmy a 200 eurami prispela aj jedna súkromná osoba.

slovakia

left justify in out

O financie sa mohli uchádzať mimovládne organizácie od októbra 2017 prostredníctvom projektov. Zo 44 projektov nakoniec podporia celkom 28, z ktorých má 17 regionálny a 11 celoslovenský charakter. Projekty sú zamerané napríklad na recykláciu elektroodpadu, budovanie výučbových záhrad v areáloch základných a materských škôl či na obehovú ekonomiku a ekoinovácie v stavebníctve.

 

"Teší ma, že o zelené vzdelávanie je stále rastúci záujem. Doručili nám 44 projektov v celkovej výške viac ako 300 000 eur, z čoho 40 splnilo administratívne požiadavky a z nich porota vybrala 28. Projekty boli naozaj výborné, preto sme sa rozhodli celkovú sumu navýšiť o 25-tisíc eur," povedal minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

 

Fond je podľa neho jedinečné spojenie súkromného, štátneho a neziskového sektora, ktorého ambícia nie je časovo ohraničená, ani podmienená politickými zmenami. Peniaze venovali do fondu súkromné spoločnosti, jedna súkromná osoba (200 eur) a rezort životného prostredia (65 000 eur).

 

Podporené organizácie majú na implementáciu a zúčtovanie projektov čas do apríla 2019, teda rok a dva mesiace. "Našou ambíciou bolo pokryť potreby celého územia Slovenska," povedal štátny tajomník ministerstva životného prostredia Norbert Kurilla.

 

Generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia Matej Ovčiarka vysvetlil, že všetky projekty prešli trojstupňovou kontrolou. Žiadatelia o podporu fondu museli splniť viaceré kritériá, ktorých súčasťou je aj päťpercentné spolufinancovanie. "Je to suma mimo tých 155-tisíc," vysvetlil pre Netky.sk minister. 

 

Výška podpory pre projekty s regionálnym významom bola maximálne 5000 eur, s celoslovenským významom 10 000 eur.

 

Celú tlačovú konferenciu si môžete pozrieť v priloženom videu.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies