VIDEO Drony zachraňujú životy: Zastúpia plavčíkov pobrežných hliadok?

NETKY.SK • 19 Január 2018, 11:46 • 2 min
VIDEO Drony zachraňujú životy: Zastúpia plavčíkov pobrežných hliadok?

V Austrálii sa na záchrannej akcii dvoch plavcov prvýkrát podieľal samostatný dron.

slovakia

left justify in out

U našich protinožcov v Austrálii práve vrcholí leto. Pláže sú tu preto plné a sezónu majú aj surfisti, ktorých je v krajine neúrekom. Včera sa však pobrežná hliadka musela popasovať s nepríjemnou situáciou, keď sa na jednej z pláží mimo vyznačeného bezpečného priestoru dostali do problémov dvaja mladí muži.

 

Chlapci vo veku 16 a 17 rokov si chceli zasurfovať na poriadnych vlnách, no ukázalo sa, že na to ešte nemajú dostatok skúseností. Rozbúrený oceán nezvládli a voda ich začala unášať ďaleko od brehu. Sami si už nedokázali pomôcť. Zhodou okolností však na tej istej pláži práve absolvovali výcvik záchranári, ktorých školili na použitie dronov pri záchrane ľudských životov na mori. Nakoľko vlny boli príliš veľké, nevedeli sa k topiacim dostať. Teóriu teda razom previedli do praxe a pomocou dronu mladíkom poskytli pomoc.

 

Bezpilotné diaľkovo ovládané lietadlo doletelo v priebehu 17 sekúnd nad mladíkov, ktorí boli v tom čase už viac ako 700 metrov od brehu a zhodilo im samonafukovacie záchranné zariadenie. Pomocou neho sa obaja dostali na breh. Boli síce veľmi vyčerpaní, no bez akejkoľvek inej ujmy na zdraví. Možno im táto skúsenosť poslúži ako dostatočná výstraha do budúcna.

 

Austrália sa rozhodla investovať do najnovších technológii pre pobrežné hliadky z toho dôvodu, že sa tu ročne utopí alarmujúci počet ľudí. Táto záchranná akcia pomocou dronu bola vôbec prvá svojho druhu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona