VIDEO Drony uvidia cez stenu! Umožní im to najnovší Wi-Fi systém

NETKY.SK • 21 Júl 2017, 10:44 • 2 min
VIDEO Drony uvidia cez stenu! Umožní im to najnovší Wi-Fi systém

Tím odborníkov vytvoril systém Wi-Fi, ktorý dronom umožní skenovať priestory aj za stenou.

slovakia

left justify in out

Výskumy, ktoré sa zaoberali podobnými otázkami sa síce už v minulosti objavili, no tentokrát sa vedcom z Kalifornskej univerzity v Santa Barbare podarilo túto možnosť zdokonaliť. Technológia sa bude môcť zaviesť do praxe a nápomocnou by mohla byť napríklad pri záchranných operáciách.

 

Systém skenovania cez stenu funguje na báze signálu Wi-Fi a dvoch dronov. Na tomto základe je možné vytvoriť 3D model miestnosti so všetkými objektami, ktoré sa v nej nachádzajú a to vo vysokom rozlíšení.

 

Mechanizmus je založený na tom, že jeden z dronov vysiela Wi-Fi signál a druhý z nich ho meria. Podľa jeho sily následne vyhodnotí, aké objekty a v akom rozmiestnení sa za stenou nachádzajú. Drony majú veľmi presné senzory a voľnosť pohybu im umožní verný 3D model vnútorného usporiadania budovy.

 

Vedci pri experimente nevyužívali žiadne špeciálne technológie. Jeden z dronov mal na sebe pripevnený klasický router, druhý zasa kartu na meranie sily Wi-Fi. Oba mali na sebe zároveň tablety schopné určiť presnú polohu v priestore.

 

Takéto riešenie je teda relatívne lacné a jednoduché. Systém tak ponúka dostupné riešenie napríklad záchranárom či archeológom, ktorí by vďaka nemu dokázali určiť, čo sa nachádza vo vnútri neznámych priestorov

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies