VIDEO Drony budú obnovovať lesy: Dokážu nasadiť až 100-tisíc stromov za jediný deň!

NETKY.SK • 22 August 2017, 11:26 • 2 min
VIDEO Drony budú obnovovať lesy: Dokážu nasadiť až 100-tisíc stromov za jediný deň!

Lauren Fletcher v spolupráci s NASA vytvoril metódu, ktorá významne urýchli a zefektívni výsadbu nových lesných porastov.

slovakia

left justify in out

Drony poznáme predovšetkým ako nový technologický hit, ktorý umožňuje vytvoriť fotografie a videá z vtáčej perspektívy. V poslednom období sa tešia veľkej obľube, pretože sú schopné sprostredkovať dychberúce zábery prírody, ale aj rôznych spoločenských udalostí. Tým však ich využitie zďaleka nekončí. Lauren Fletcher po 20 rokoch spolupráce s NASA vytvoril platformu, pomocou ktorej budú drony vysádzať stromy.

 

Cieľom projektu je vysadiť miliardu stromov, pričom začať by sa malo už v septembri. Nový les budú sadiť v Mjanmarsku na 250 hektároch.

 

Drony najskôr preletia nad oblasťou a urobia si jej presnú 3D mapu. Takto bude systém schopný vyhodnotiť podmienky na úspešné zalesňovanie. Zmapovanie terénu pomôže určiť nie len to, kde konkrétne sa sadenica umiestni, ale aj to, aký druh drevín je pre dané miesto najvhodnejší.

 

Následne sa vytvorí plán, podľa ktorého dron s neuveriteľnou presnosťou vysádza zeleň. Sadenice „vystreľuje“ veľkou rýchlosťou, aby zabezpečil, že sa dostanú do zeme. Tento proces sám o sebe nie je náročný a je mimoriadne rýchly. Veľmi dôležitá je však následná kontrola a starostlivosť o novovznikajúci les.

 

Ak sa tento spôsob obnovy prírody v Mjanmarsku osvedčí, podobne sa bude pokračovať aj v Južnej Afrike a v Amazonskom pralese, kde sa výrub stromov vážne podpísal na fungovaní ekosystému.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies