VIDEO Dráma v nočnom klube: Maskovaný terorista zabil 35 ľudí

NETKY.SK • 1 Január 2017, 08:18 • 2 min
VIDEO Dráma v nočnom klube: Maskovaný terorista zabil 35 ľudí

ISTANBUL - Najmenej 35 ľudí zahynulo a zhruba 40 ďalších utrpelo zranenia pri útoku na nočný klub v tureckom meste Istanbul, ktorý sa odohral dnes krátko po polnoci miestneho času. Údaje potvrdil guvernér provincie Istanbul Vasip Sahin, podľa ktorého ide o teroristický čin.

slovakia

left justify in out

"Útok vykonal terorista ďalekonosnou zbraňou - brutálne a nemilosrdne strieľal do nevinných ľudí, ktorí sa sem prišli iba zabaviť a osláviť Nový rok," vyhlásil guvernér. Klub Reina leží vo štvrti Ortaköy na európskej strane tohto najľudnatejšieho mesta krajiny a patrí k najvyhľadávanejším.

 

Útočník, ktorého identita ani motív neboli bezprostredne známe, bol preoblečený za Santu Clausa a do priestorov podniku sa dostal po tom, ako pri vchode zastrelil dve osoby vrátane policajta. Skoršie správy hovorili o dvoch páchateľoch. V danom čase sa v klube nachádzalo 500 až 700 ľudí.

Niektorí návštevníci klubu v panike skákali do prielivu Bospor, ktorý rozdeľuje mesto na európsku a ázijskú časť. Útok sa stal o 01.30 h miestneho času (00.30 h SEČ). Polícia eskortovala z miesta civilistov a priľahlú oblasť uzavrela v rozmedzí troch kilometrov. Akcia na dolapenie páchateľa pokračuje.

Podľa agentúry Dogan, ktorá sa odvoláva na očitých svedkov, útočník "hovoril po arabsky". Na miesto medzičasom dorazili tiež špeciálne jednotky a sanitky odviezli zranených do nemocníc.

Turecko je stále v stave pohotovosti v súvislosti s viacerými teroristickými útokmi, ktoré minulý rok zasiahli krajinu. Samotný Istanbul povolal z obáv pred novoročnými teroristickými útokmi do ulíc 17.000 policajtov, ktorí hliadkujú v rušných častiach mesta a vykonávajú kontrolu príručnej batožiny.

Pri teroristických útokoch ktoré sa vlani odohrali v Istanbule, ako aj hlavnom meste Ankara, prišlo o život viac než 180 ľudí. K zodpovednosti za tieto ataky sa prihlásila buď džihádistická sekta Islamský štát alebo kurdskí povstalci. Niekoľko dní pred Vianocami zavraždili v Ankare ruského veľvyslanca Andreja Karlova.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies