VIDEO Dopravné lietadlo Spartan C-27J je už na Slovensku

NETKY.SK • 24 Október 2017, 11:03 • 2 min
VIDEO Dopravné lietadlo Spartan C-27J je už na Slovensku

BRATISLAVA - Prvé z dvoch dopravných lietadiel Spartan C-27J je už na Slovensku. Na letisku v Kuchyni pristálo v utorok po 10.00 h. TASR informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

slovakia

left justify in out

„Z pohľadu modernizácie našich ozbrojených síl ide o ďalšiu historickú udalosť. Po vyradení posledného lietadla AN-26 naše vzdušné sily dopravným lietadlom s takouto prepravnou kapacitou nedisponovali. Chcem však zdôrazniť, že nebude slúžiť iba ozbrojeným silám, ale je pripravené aj pre domáci krízový manažment v prospech všetkých občanov Slovenskej republiky,“ uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš (nominant SNS).

 

Obstaranie dvoch dopravných lietadiel Spartan C-27 J sa datuje ešte do roku 2008, keď bol dodávateľ vybraný v rámci verejnej obchodnej súťaže. Zmluva o dodávke však bola reálne podpísaná až v roku 2014. Súčasťou kontraktu je tiež päťročná logistická podpora.

 

Druhé zo zakúpených lietadiel by malo prísť na Slovensko začiatkom budúceho roka. O výške možnej sankcie za oneskorenú dodávku prvého z lietadiel bude rezort informovať až po ukončení rokovaní.

 

„V najbližších dňoch sa musí ešte uskutočniť technické odovzdanie lietadla Dopravnému krídlu generála M. R. Štefánika Kuchyňa. Následne je na 31. októbra naplánované slávnostné odovzdanie lietadla do užívania Vzdušných síl Ozbrojených síl SR aj za účasti zástupcov médií,“ dodala Capáková.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies