VIDEO Dokument BBC odhalil, ako jednoducho získajú ilegálni migranti cestovné pasy EÚ

NETKY.SK • 23 Máj 2018, 06:00 • 2 min
VIDEO Dokument BBC odhalil, ako jednoducho získajú ilegálni migranti cestovné pasy EÚ

LONDÝN - Britská BBC zistila, že nelegálni migranti môžu získať európske cestovné dokumenty za niekoľko hodín. To pre Európu predstavuje obrovské bezpečnostné a existenčné riziko. BBC vyšetrovala v Istanbule, kde na cestu do Európy čaká asi 4,5 milióna imigrantov.

slovakia

left justify in out

„Na Facebooku je veľa skupín, kde ľudia kupujú a predávajú pasy, cestovné dokumenty a európske občianske preukazy,“ hovorí sa v reportáži. „Klikol som si na jednu skupinu a mala viac než 5000 aktívnych členov.“

 

BBC chcela zistiť, ako ťažké je zohnať pas a podala si inzerát na niekoho, kto má asi 30 rokov. Do hodiny prišlo hneď niekoľko odpovedí.

 

Žena a muž, reportéri, sa vydávali za sýrsky pár a zišli sa s prostredníkom, ktorý im povedal, že má na predaj desiatky cestovných dokumentov.

 

„Tento pas je v Európskej únii platný. Ak ho použijete, všetko bude v poriadku. Je na sto percent pravý,“ povedal.

 

Podľa týchto zločincov dokumenty patria utečencom, ktorí sa rozhodli, že Európa nie pre nich a vrátili sa domov. Človek by potom mal byť aspoň trochu podobný osobe na fotografii. Britské pasy vraj k dispozícii nie sú a zohnať ich by bolo drahé, ale nemecké sú vraj ľahko dostupné. A s nemeckým pasom sa dá dostať po celom Shengene.

 

„Neuvedomil som si, aký jednoduchý ten proces je,“ priznáva reportér. „Od rozhovoru s prostredníkom až po kúpu dokumentu ubehlo len pár hodín a dokument teraz držím v ruke.“

 

Falošné pasy sú rizikom predovšetkým kvôli teroristom ktorí s nimi môžu nerušene jazdiť po celej Európe, do Európy sa dostať a z Európy zmiznúť, keď bude treba, dodáva stredoevropan.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies