VIDEO Dojemný príbeh: Chorá starenka si myslí, že bábika je jej vnúča

NETKY.SK • 13 December 2017, 11:15 • 2 min
VIDEO Dojemný príbeh: Chorá starenka si myslí, že bábika je jej vnúča

Toto video vás chytí za srdce. Dcéra zachytila ako jej mama trpiaca demenciou spieva bábike mysliac si, že je to jej vlastné vnúča.

slovakia

left justify in out

Jessie Ballová má 94 rokov a už nejakú dobu trpí silnou demenciou. Preto bolo potrebné aby bola stále pod dohľadom a museli ju vlastné deti presťahovať do domova dôchodcov.

 

Mnohokrát sa totiž stalo, že keď prišli na návštevu k svojej matke našli ju dezorientovanú alebo konala bezhlavo. Niekedy si varila tabletky vo vode a chcela si to dať ako hlavné jedlo, inokedy sa prechádzala v noci po záhrade a rozprávala sa s rastlinami.

 

Celá rodina bola stavom starenky zdrvená. Skoro vôbec sa neusmievala a jediná vec, ktorú Jessie zaujímala, bolo to, kedy môže z domova dôchodcov odísť. Jej najstaršia dcéra Sandra sa rozhodla, že svoju matku poteší darčekom. V charitatívnom obchode jej preto kúpila bábiku. Zakaždým keď mamu navštívi, tak má bábiku pri sebe. Pomenovala ju Gizzi. Predtým sa moc neusmievala, ale teraz, keď má pri sebe Gizzi, tak sa na ňu usmieva často.

 

 

Keď Jessie pred piatimi rokmi diagnostikovali demenciu, bolo to pre ňu aj jej rodinu naozaj ťažké. Jej stav sa veľmi rýchlo zhoršoval. Hoci chcela Jessie z domova dôchodcov odísť, zdá sa, že sa vďaka svojej bábike usadila a našla svoj pokoj. Jessie svoju Gizzi tiež kŕmi a občas jej tiež spieva. Myslí si, že je to jej vnučka, ktorú stráži a stará sa o ňu.
 

Hoci jej choroba pokročila do takého štádia, kedy nespoznáva svoje deti, stále si uvedomuje, že sú rodina a rada im o Gizzi rozpráva.

 

U ľudí, ktorí trpia demenciou, sa bábiky občas stávajú súčasťou liečebných plánov. Mali by im pripomínať radostné spomienky na ich malé deti. Schopnosť komunikovať s bábikou môže potom zlepšiť komunikačné schopnosti pacienta.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona