VIDEO Do parlamentu v Moldavsku vtrhli po oznámení novej vlády stovky demonštrantov

NETKY.SK • 21 Január 2016, 07:02 • 2 min
VIDEO Do parlamentu v Moldavsku vtrhli po oznámení novej vlády stovky demonštrantov

KIŠIŇOV - Stovky demonštrantov prerazili v stredu policajné zátarasy a vtrhli do budovy parlamentu v moldavskej metropole Kišiňov. V potýčkach utrpelo zranenia šesť policajtov, uviedla agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Moldavskí poslanci totiž odhlasovali v stredu vznik novej vlády na čele s nominantom proeurópskej koalície Pavlom Filipom. Súhlasili tak s kompromisným výberom kandidáta v nádeji, že sa tým ukončí niekoľkomesačná patová situácia, a že sa zabráni konaniu predčasných volieb.

 


AP spresnila, že ešte pred hlasovaním zákonodarcov sa pred parlamentom zhromaždili stovky demonštrantov, ktorí mávali moldavskými vlajkami a žiadali o "predčasné voľby". Ich počet sa onedlho zvýšil na tisíce. Po oznámení o novej vláde krajiny viacerí demonštranti skandovali heslá ako "Zrušte hlasovanie!" či "Zlodeji" a pokúšali sa dostať do budovy parlamentu. To sa im následne podarilo dokonca dvakrát. Polícia situáciu upokojila až po príchode posíl.

 

Pred budovou parlamentu vznikol počas noci stanový tábor odporcov novej vlády, v ktorom nocovalo niekoľko desiatok ľudí, uviedla ruská agentúra TASS.


Moldavsko sa zmieta v politickej nestabilite odvtedy, ako na verejnosť prenikli správy o bankovom podvode, v rámci ktorého zmizlo pred voľbami v roku 2014 z troch moldavských bánk dohromady 1,5 miliardy dolárov. Stratená čiastka môže predstavovať až osminu moldavského HDP. Počas vlaňajšieho roka sa v Moldavsku vystriedalo niekoľko premiérov.


Niektorí spomedzi demonštrantov sa domnievajú, že nová vláda je len kompromisným riešením a nebude sa zaoberať korupciou či vykonávaním potrebných reforiem. Iným sa zase nepáči jej poreurópske smerovanie a domnievajú sa, že Moldavsko by si malo zachovať skôr ruský vplyv, dodala AP.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies