VIDEO Desivé proroctvo: Z našej Zeme sa stane červená a mŕtva planéta podobná Marsu

NETKY.SK • 21 December 2016, 17:25 • 2 min
VIDEO Desivé proroctvo: Z našej Zeme sa stane červená a mŕtva planéta podobná Marsu

CAMBRIDGE – Naša modrá planéta Zem sa pomaly stane neúrodnou a raz bude vyzerať rovnako ako suchý, pustý Mars, kde nie je možný život. Tvrdí to vedkyňa v oblasti astrofyziky Anjali Tripathi, ktorá pôsobí na Harvardovej univerzite.

slovakia

left justify in out

Tripathi hovorí o prirodzenom efekte zvanom atmosférický únik. Nedávno povedala, že každú minútu zo Zem do vesmíru unikne 181 kg vodíka a takmer 3 kg hélia.

 

Tento únik v budúcnosti spôsobí masívne zmeny v atmosfére a pre život tu už nebudú vhodné podmienky.

 

 

Vedci predpokladajú, že na Marse bolo kedysi podobné počasie ako na Zemi a dokonca mohol byť domovom pre živé organizmy. Časom z neho mal uniknúť vodík a koncetrovaný kyslík potom spôsobil oxidáciu (hrdzavenie) povrchu. Preto má červenú farbu.

 

Rovnaký proces už prebieha aj na Zemi a v budúcnosti sa má urýchliť. Tripathi však desivú predstavu zmierňuje slovami, že kým dôjde k tejto apokalypse, ľudstvo má pred sebou ešte miliardy rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona