VIDEO Desivá konštrukcia veľryby nám má pripomínať obrovský problém s plastom

NETKY.SK • 11 Apríl 2018, 06:00 • 2 min
VIDEO Desivá konštrukcia veľryby nám má pripomínať obrovský problém s plastom

BRATISLAVA - Konštrukcia veľryby, nám má pripomínať skutočný problém, ktorý ťaží našu planétu.

slovakia

left justify in out

Veľryba, ktorá bola nájdená na brehu mŕtveho mora, vo februári tohto roka, zomrela po prehĺtnutí 29 kg plastového odpadu. Samčia veľryba sa našla na pobreží Murcián v južnom Španielsku. Greenpeace združenie, v dôsledku zomierania veľrýb, ktoré prehĺtli plast, vytvorili veľrybu skutočných rozmerov, ktorá nám má pripomínať závažný problém s plastom.

 

Pri pitve sa našli v žalúdku veľryby, nájdenej vo februári tohto roka, plastové vrecia, siete, laná, plastové vrecia a dokonca aj plastová bandaska. Odborníci zistili, že vnútorné steny veľryby brucha sú zapálené kvôli bakteriálnej alebo plesňovej infekcii. To je výsledkom toho, že veľryba nie je schopná vylúčiť plasty zo svojho tráviaceho systému. Informuje portál forbes.com.

 

Ohrozený druh tejto veľryby, chránený v USA, podľa Zákona o ochrane ohrozených druhov, vážil viac ako 6 ton a meral okolo 10 metrov. Veľryby jedia chobotnice a žijú v priemere rovnako ako ľudia, 70 rokov.

 

V dôsledku smrti veľryby začala vláda v Murcii kampaň proti hádzaniu plastového odpadu do vody pobrežného mesta. Pobrežná komunita pracuje na zvyšovaní povedomia o neustále rastúcom probléme s plastmi v oceánoch a potrebe čistenia pláží.

 

 

Stále viac je jasné, že plasty v našich oceánoch predstavujú hlavnú hrozbu pre morský život v nasledujúcich desaťročiach. Odhaduje sa, že približne 5 biliónov kusov plastu sa pohybuje po oceánoch na základe nedávnej štúdie. 

 

Morskí odborníci sa domnievajú, že celková hmotnosť plastu v našich oceánoch by mohla do roku 2050 vyvážiť ryby vo svetových oceánoch.

 

S rastúcim množstvom plastu zlikvidovaného v oceánoch sa smrť veľrýb v dôsledku požitia plastov stáva príliš častým. Pred dvomi rokmi sa našlo na pobreží Mŕtveho mora až 13 veľrýb, ktoré boli mŕtve po užití plastového odpadu.

 

Aby sme zvládli túto dilemu, mnoho krajín po celom svete postupne vyraďuje plastové vrecká na jedno použitie, ktoré sú typické pre obchod s potravinami. 

 

Recyklovanie v Európe: Vo Francúzsku zakázali plastový riad. "Zatrhne" ho aj Slovensko?

 

Európska únia presadzuje prechod na to, aby všetky plasty boli recyklovateľné alebo opätovne použiteľné do roku 2030 s mnohými agentúrami na celom svete, ktorí diskutovali o úplnom vyradení nebiologicky rozložiteľných plastov. Medzičasom však prebiehajú snahy o čistenie pláží a oceánov vďaka osobitným a novým iniciatívam.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies