VIDEO Desaťtisíce ľudí v Hongkongu si pripomenuli obete z Námestia nebeského pokoja

NETKY.SK • 4 Jún 2018, 19:52 • 2 min
VIDEO Desaťtisíce ľudí v Hongkongu si pripomenuli obete z Námestia nebeského pokoja

HONGKONG - Desaťtisíce Hongkončanov sa v pondelok zúčastnili na sviečkovej demonštrácii na pamiatku ľudí, ktorí zahynuli pri krvavom zásahu čínskej vlády na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men) v júni 1989. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Skupina Matky z Tchien-an-menu, ktorým počas masakru zabili deti, napísala pri tejto príležitosti otvorený list čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi. V liste sa píše, že zásah čínskej armády voči demonštrantom z roku 1989 možno považovať za "neľudský zločin" a že rodiny obetí si po 29 rokoch zaslúžia od Pekingu "pravdu, odškodné a vyvodenie zodpovednosti".

 

Podľa organizátorov sa pondelkového večerného protestu vo Viktóriinom parku v Hongkongu zúčastnilo asi 115.000 ľudí. Neskoro večer 3. júna a v skorých ranných hodinách 4. júna 1989 boli zabité stovky, ak nie tisíce neozbrojených protestujúcich a prizerajúcich sa ľudí na Námestí nebeského pokoja. Vodcovia čínskej komunistickej strany totiž dali armáde príkaz, aby opäť prevzala kontrolu nad námestím obsadeným demonštrantami, ktorých viedli študenti.

 

V nedeľu americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vyzval Čínu, aby odhalila podrobnosti o ľuďoch zabitých, zmiznutých alebo zadržaných počas krvavého potlačenia prodemokratických protestov na Tchien-an-men. Čínske úrady na túto výzvu reagovali s rozhorčením.

 

Spomienkové podujatia súvisiace s udalosťami na Námestí nebeského pokoja sú v pevninskej Číne stále prísne zakázané. Hongkong je jediným miestom v Číne, kde majú ľudia povolené otvorene diskutovať o tom, čo sa v ten deň stalo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies