VIDEO Demonštrácia v Etiópii: Po masovej panike zahynulo 52 ľudí

NETKY.SK • 3 Október 2016, 07:06 • 2 min
VIDEO Demonštrácia v Etiópii: Po masovej panike zahynulo 52 ľudí

BISHOFTU - Najmenej 52 obetí na životoch si vyžiadala masová panika, ktorá vypukla v nedeľu v etiópskom meste Bishoftu po tom, ako tam bezpečnostné zložky zasiahli voči protivládnym demonštrantom počas náboženských osláv.

slovakia

left justify in out

Bilanciu obetí potvrdila v nedeľu neskoro večer vláda štátu Oromia, kde k tragédii došlo. Vyhlásila súčasne tri dni štátneho smútku, informovala tlačová agentúra AP. Bishoftu leží 45 kilometrov juhovýchodne od etiópskej metropoly Addis Abeba.

 


Podľa svedkov protestujúci hádzali na bezpečnostné sily kamene, vykrikovali protivládne slogany a mávali vlajkami zakázanej povstaleckej skupiny Oromský oslobodzovací front. Polícia použila na rozohnanie davu slzotvorný plyn a strieľala ostrou muníciou do vzduchu.

 


Na každoročných oslavách sviatku vďakyvzdania príslušníkov etnika Oromov sa zúčastňujú približne dva milióny ľudí.


K sporadickým protestom dochádza v štáte Oromia od roku 2014. Spočiatku ich vyvolávali spory o pôdu, no čoraz častejšie sa obracajú proti vláde. Od konca minulého roka zahynuli pri zrážkach s políciou desiatky demonštrantov.


Podľa agentúry Reuters sú najnovšie udalosti prejavom napätia v Etiópii, ktorej ekonomika síce zaznamenala rast, no vláda čelí kritike opozície a ľudskoprávnych skupín, že potláča politické slobody.


Demonštranti skandovali aj heslá proti jednej zo štyroch regionálnych strán tvoriacich Etiópsky ľudový revolučný demokratický front, ktorý v krajine vládne už štvrť storočia. V parlamentných voľbách v roku 2015 opozičné strany prišli aj o svoj jediný mandát a obvinili vládu z manipulácie hlasovania.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona