VIDEO: Ďalší pokus o prevrat v Afrike si vyžiadal niekoľko mŕtvych!

NETKY.SK • 2 Február 2022, 06:02 • 2 min
VIDEO: Ďalší pokus o prevrat v Afrike si vyžiadal niekoľko mŕtvych!

BISSAU - Prezident nestabilnej západoafrickej krajiny Guinea-Bissau Umaro Sissoco Embaló v utorok oznámil, že pri neúspešnom štátnom prevrate zahynulo alebo utrpelo zranenia niekoľko ľudí. Podľa jeho slov má vláda situáciu pod kontrolou.

slovakia

left justify in out

„Útočníci mohli so mnou hovoriť pred týmito krvavými udalosťami, počas ktorých mnohí utrpeli vážne zranenia a ďalší prišli o život,“ uviedol prezident bez toho, aby jasne naznačil, kto stál za vzburou. Dodal, že prekazený puč súvisel predovšetkým s jeho rozhodnutiami bojovať proti obchodovaniu s drogami a proti korupcii. „Som v poriadku, vďaka Bohu. Vláda má situáciu pod kontrolou,“ napísal na Twitteri.

 

 

Ťažko vyzbrojení muži obklopili v utorok popoludní vládne budovy, keď tam boli Embaló a premiér Nuno Gomes Nabiam na zasadnutí vlády, uviedla AFP s tým, že z tejto oblasti na okraji hlavného mesta Bissau bolo vidno utekať ľudí a počuť streľbu.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Vojaci zadržali prezidenta a prevzali moc v Burkine Faso

 

Regionálne organizácie aj generálny tajomník OSN António Guterres následne vyjadrili znepokojenie a vyzvali na okamžité ukončenie násilia v krajine. 

 

Guinea-Bissau, chudobná bývalá portugalská kolónia s približne dvoma miliónmi obyvateľov, ležiaca na západnom pobreží Afriky južne od Senegalu, zažila od získania nezávislosti v roku 1974 štyri vojenské prevraty. Posledný sa odohral v roku 2012.

 

 

Za uplynulý necelý rok a pol došlo k vojenským štátnym prevratom v ďalších troch západoafrických krajinách – v Mali, Guinei a v Burkine Faso. 

 

Možno vás zaujme: Úrady zmarili teroristický útok v turistickom letovisku




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies