VIDEO: Cyklóna zabila na Madagaskare desiatky ľudí a zničila tisíce domov

NETKY.SK • 9 Február 2022, 21:26 • 2 min
VIDEO: Cyklóna zabila na Madagaskare desiatky ľudí a zničila tisíce domov

ANTANANARIVO - Madagaskarský úrad pre zvládanie katastrof ešte v stredu ráno hlásil 31 obetí, avšak do večera ich počet zvýšil až na 92. Väčšina z nich prišla o život v ťažko zasiahnutej oblasti v okolí mesta Ikongo na juhovýchode tohto ostrovného štátu.

slovakia

left justify in out

Madagaskar počas víkendu zasiahla cyklóna BatsiraiPodľa odhadov Svetového potravinového programu (WFP) ovplyvnila životy zrejme až 600 000 ľudí, pričom vysídlila 150 000 osôb. Cyklóna odrezala od zvyšku sveta mnohé dediny, zdevastovala školy, mosty, zaplavila polia či poľnohospodársku pôdu. Prudké dažde viedli k záplavám a zosuvom pôdy, pričom tisíce domov sú zaplavené alebo úplne zničené.

 

 

Záchranárske práce skomplikovali aj neprejazdné cesty. „Takmer 10 000 študentov v súčasnosti nemôže chodiť do školy, 1 203 tried bolo celkom zničených a poškodených bolo i 53 centier základnej zdravotnej starostlivosti,“ priblížila nemecká humanitárna organizácia Welthungerhilfe. Dodala, že takmer 95 000 ľudí utrpelo zranenia.

 

Prečítajte si tiež: Zosuv pôdy zabil v Ekvádore desiatky ľudí

 

Na Madagaskar vyslalo 60 záchranárskych pracovníkov i Francúzsko. Pomáhať majú so zavedením systému na filtráciu pitnej vody. Medzi ich ďalšie úlohy patrí monitorovanie rozsahu škôd pomocou dronov v ťažko prístupných oblastiach. Paríž tiež financuje dodávku 75 ton humanitárnej pomoci určenú pre zhruba 3 000 rodín v núdzi. Na mieste je i nemecká organizácia Spolková agentúra pre technickú pomoc (THW), ktorá pomáha napríklad so zriaďovaním dočasných prístreškov pre ľudí postihnutých touto prírodnou katastrofou.

 

 

Približne 77 percent z 28-miliónovej populácie Madagaskaru žije pod hranicou chudoby. Juh tejto krajiny navyše momentálne zažíva obdobie sucha, pre ktoré trpí akútnou podvýživou či dokonca hladomorom už viac ako milión ľudí.

 

Možno vás zaujmeVIDEO: Obžalovaný z útokov v Paríži z roku 2015 tvrdí, že nikoho nezabil

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona