VIDEO Cyklón Phailin zabil v Indii sedem ľudí, mohol až státisíce

NETKY.SK • 13 Október 2013, 14:11 • 2 min
VIDEO Cyklón Phailin zabil v Indii sedem ľudí, mohol až státisíce

NAÍ DILLÍ - Včasná evakuácia pred cyklónom zachránila státisíce ľudských životov. Prírodný živel okrem toho spôsobil značné materiálne škody.

slovakia

left justify in out

Cyklón Phailin, ktorý v noci nadnes zasiahol východné pobrežie Indie, si vyžiadal sedem obetí na ľudských životoch a značné materiálne škody. Včasná a dobre koordinovaná evakuácia okolo milióna obyvateľov, ktorá v Indii nemá obdoby, však podľa odhadov úradov zachránila životy množstvu ľudí.

Phailin sprevádzal vietor s rýchlosťou okolo 200 kilometrov za hodinu, pričom pri svojom presune od vôd Bengálskeho zálivu zasiahol v sobotu večer pevninu pri pobrežnom meste Gopálpur v štáte Urísa. Následne sa presúval do vnútrozemia, pričom zoslabol na cyklón s rýchlosťou vetra okolo 110 kilometrov za hodinu. Ešte dnes by sa mal Phailin úplne rozplynúť.

Vietor so sebou strhával strechy, vyvracal stromy a prevracal vozidlá zaparkované na ulici. Nápor nevydržalo množstvo domov, zväčša z hliny.

Indické úrady podľa agentúry DPA oznámili, že začali vyčísľovať škody po najväčšom cyklóne, ktorý krajinu zasiahol za ostatných 14 rokov. Pri tom predošlom, ktorý zasiahol štát Urísa v roku 1999, prišlo o život okolo 15.000 ľudí. Záchranné tímy najmä rozvážali jedlo do evakuačných centier a poskytovali pomoc ľuďom v nich. "Našim hlavným cieľom bolo ochrániť životy ľudí, v čom si myslím, že sme boli úspešní a straty na životoch sme minimalizovali. Teraz je veľkou výzvou náprava škôd," uviedol predseda vlády najviac postihnutého štátu Urísa Navin Pattnaik na tlačovej konferencii v hlavnom meste Bhuvanéšvar.

Iný predstaviteľ indického štátu pre DPA potvrdil úmrtie siedmich ľudí. Okrem toho však uviedol, že 18 rybári, ktorí uviazli na lodi pri pobreží, sa zachránili, keď sa im podarilo preplávať k pevnine. Najväčšie škody sú podľa neho na domoch, poľnohospodárskej úrode a na cestnej a železničnej infraštruktúre, najviac v okresoch Gandžam a Puri. Značné škody zaznamenali aj v susednom štáte Ándhrapradéš.

Mnohé mestá v uvedených dvoch štátoch boli bez elektrickej energie, pričom úplne ochromená bola železničná a letecká doprava.

Počas najrozsiahlejšej evakuácie obyvateľstva pred prírodnou katastrofou premiestnili do evakuačných centier 900.000 obyvateľov štátu Urísa a 100.000 ľudí zo štátu Ándhrapradéš.

Indické médiá jednotne vyzdvihovali účinok opatrení ako ohromujúci najmä vo svetle skúseností s množstvom obetí v minulosti, napísala DPA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies