VIDEO Analytik nevidí Trumpovo rozhodnutie o Jeruzaleme až tak negatívne, prečo?

NETKY.SK • 13 December 2017, 13:59 • 2 min
VIDEO Analytik nevidí Trumpovo rozhodnutie o Jeruzaleme až tak negatívne, prečo?

BRATISLAVA – Rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa o uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela pobúrilo mnohých svetových lídrov a vyostrilo už aj tak napätú atmosféru v regióne.

slovakia

left justify in out

To, čo od 90-tych rokov odkladal nejeden americký prezident, Donald Trump uskutočnil. V Bielom dome počas minulého týždňa oznámil, že uznáva Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Bezprostredne po vyhlásení dal taktiež pokyn na presťahovanie amerického veľvyslanectva do Jeruzalema, čím potvrdil, že uznanie myslí skutočne vážne.

 

Tento krok okamžite spustil vlnu kritiky na jeho osobu. Voči tomuto rozhodnutiu ostro vystúpilo Turecko, EÚ, Egypt či Jordánsko. Mnohí svetoví lídri sa domnievajú, že toto nie je najšťastnejšie riešenie a len prehĺbi dlhoročný neutíchajúci spor v regióne, ktorý vyvrcholí bojmi medzi Svätou zemou a Palestínčanmi. Najostrejšie však reagovalo radikálne palestínske hnutie Hamas, ktoré vyzvalo arabské a moslimské krajiny na bojkot Spojených štátov. Líder hnutia Asmáíl Haníja dokonca vyzval Palestínčanov, aby povstali a do USA poslali jasný odkaz nesúhlasu. Americký prezident vyhlásením Jeruzalema za hlavné mesto v skutočnosti iba potvrdil dobré diplomatické vzťahy medzi krajinami a aj samotné smerovanie zahraničnej politiky USA.

 

Aký význam má uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela, čo tým sleduje americký prezident Donald Trump a ako hodnotí tento veľmi kritizovaný krok politický analytik Ján Baránek, sa dozviete v priloženom videu. 

 

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes na summite islamských krajín vyzval svetové mocnosti, aby uznali Jeruzalem za hlavné mesto Palestíny. Prišlo to v reakcii na vyhlásenie amerického prezidenta Trumpa. Podľa tureckého prezidenta je rozhodnutie USA odmena za teroristické činy Izraela. Zmena štatútu Jeruzalema považuje za nedoriešený problém a Trumpovým vyhlásenie považuje za prekročenie všetkých medzí, ktoré je výslovne proti Palestínčanom. Vo svojom vyhlásení verejne Trumpa vyznal, aby svoje rozhodnutie prehodnotil. Erdogan tiež zdôraznil, že je nevyhnutné urýchliť proces zaradenia palestínskej autonómie do všetkých medzinárodných zmlúv.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona