VIDEO Čisté Tvary ponúkli video k piesni Krv Ako Hustá Tečie Voda

NETKY.SK • 8 September 2016, 14:37 • 2 min
VIDEO Čisté Tvary ponúkli video k piesni Krv Ako Hustá Tečie Voda

BRATISLAVA - Slovenská kapela Čisté Tvary zverejnila videoklip k piesni Krv Ako Hustá Tečie Voda. O scenár a réžiu sa postaral Marián Vredík. Na novinke sa podieľali aj výtvarník Ján Juhaniak a jeho kolegyňa Jana Hirnerová.

slovakia

left justify in out

"Myšlienka klipu je naznačená už v úvodnej citácii spisovateľa Gustava Meyrinka. Chceli sme poukázať na iracionálne, podvedomé impulzy, ktoré do veľkej miery ovplyvňujú myslenie človeka, ako aj davu ľudí. Túto ideu podčiarkuje aj samotná použitá technika koláže, s obľubou používaná tiež surrealistami. V klipe sú použité rôzne fragmenty obrázkov z novín, časopisov, knižných obalov. Realizácia by sa nezaobišla bez pomoci Jána Juhaniaka, ktorý poskytol svoj archív s tisíckami výstrižkov. Z nich som intuitívne vyberal jednotlivé kúsky. Napriek dôležitosti náhody sa nejedná o samovoľné fantazírovanie, jednotlivé časti klipu spolu súvisia a cez spleť psychedelických scén plynie jemná niť príbehu," prezradil režisér na margo klipu, ktorý predstavia tento mesiac počas írskeho Visegrad Film Festivalu v meste Cork.


Skladba Krv Ako Hustá Tečie Voda pochádza z albumu Zem nás chce čistých, ktorý formácia vydala vlani. "Táto pieseň je ako posledná skladba albumu zároveň aj pomyselnou bránou do ďalšieho obdobia tvorby kapely. Myšlienkovo, koncepčne a zrejme aj z hľadiska štúdiovej práce. Ako jediná z albumu vznikla ako úplne voľný jam, ktorý má v pôvodnej verzii 35 minút. Z tohto uvoľneného toku hudby sa neskôr formou strihu poskladala výsledná pieseň. Vlastne je to veľmi podobný spôsob akým pracoval Maňo Vredík aj pri klipe. Je to hudobná koláž. Forma pre nás nie úplne nová, ale prvýkrát zachytená a vydaná aj na niektorom našom albume," uviedol líder kapely Juraj Péč.


Muzikanti v súčasnosti pripravujú ďalšie dva klipy. "Na jeseň sa chystáme uzavrieť audiovizuálny koncept albumu Zem nás chce čistých. Zostávajú nám ešte dva klipy, na ktorých sa práve intenzívne pracuje a veľmi sa tešíme na finálne verzie. Týmto bude uzavretý kruh jedenástich krátkych filmov, alebo ak chcete videoklipov. Zároveň chystáme pre fanúšikov aj jeden špeciálny bratislavský koncert 15. októbra. Bude pravdepodobne posledný na dlhšie obdobie. Zatiaľ ešte nechcem prezrádzať viac," dodal Péč.


Čisté Tvary sa sformovali v roku 2000 v Martine. Kapelu tvoria Juraj Péč, Adam Mičinec, Matej Pliešovský a Ondrej Gregor. Hráva s nimi aj Oskar Rózsa. Debutovali eponymným albumom v roku 2003. Po ňom nasledovali štúdiovky Meskalin (2005), Rita von Anarchia (2008) a spomínaný počin Zem nás chce čistých. Kapelu niekoľkokrát nominovali na Radio_Head Awards, no ani raz sa im nomináciu nepodarilo premeniť na cenu. Medzi najznámejšie skladby skupiny patria piesne ako Meskalin, Lámem svoj hnev alebo Rituál.





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies