VIDEO Čínske lunárne vozidlo poslalo na Zem prvé zábery

NETKY.SK • 16 December 2013, 08:57 • 2 min
VIDEO Čínske lunárne vozidlo poslalo na Zem prvé zábery

PEKING - Čínske lunárne vozidlo Jü-tchu (Nefritový králik) poslalo v nedeľu na Zem svoje prvé zábery z povrchu Mesiaca. Čínsky prezident Si Ťin-pching a premiér Li Kche-čchiang sa prišli osobne pozrieť na prenos fotografií do riadiaceho centra v Pekingu, informovala agentúra Sinchua.

slovakia

left justify in out

Diaľkovo ovládané vozidlo a vesmírna sonda Čchang-e 3, ktorá ho na Mesiac dopravila v sobotu, začali v nedeľu večer zhotovovať fotografie samých seba. Na jednom zo záberov je vidieť červená čínska vlajka upevnená na roveri. Už niekoľko hodín po prvom pristátí čínskej sondy na Mesiaci v dejinách kozmonautiky začalo šesťkolesové vozidlo svoju prieskumnú cestu. Vzdialilo sa asi deväť metrov severne od miesta pristátia a následne sa rover a sonda približne minútu vzájomne fotografovali.

Čína je treťou krajinou po Spojených štátoch a bývalom Sovietskom zväze, ktorá má za sebou úspešné pristátie na Mesiaci. Na obežnici Zeme naposledy pristála v roku 1976 sovietska sonda. Vozidlo Jü-tchu má zlatú farbu a aj vďaka solárnym panelom môže prejsť až 200 metrov za hodinu a prekonať aj svah so sklonom 30 percent. Rover bude tri mesiace skúmať mesačný povrch a okrem iného hľadať nerastné suroviny. 

Vysadenie lunárneho vozidla je ďalším krokom ambiciózneho čínskeho vesmírneho programu, ktorý predpokladá zriadenie stálej vesmírnej stanice do roku 2020.

Misia Čchang-e 3 dostala meno po staročínskej mesačnej bohyni. Ide o druhú fázu ambiciózneho čínskeho programu výskumu Mesiaca, odštartovaného v roku 2007. Predchádzajúce automatické družice Čchang-e 1 a 2 vykonávali výskumné úlohy len z obežnej dráhy okolo Mesiaca.

Už v roku 2003 sa Čína stala treťou krajinou sveta po Rusku a USA, ktorá vlastnými silami vyslala do vesmíru svojho astronauta.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona