VIDEO Čínska polícia neposlušných chodcov poriadne trestá! Nie je to už priveľa?

NETKY.SK • 24 Apríl 2018, 06:00 • 2 min
VIDEO Čínska polícia neposlušných chodcov poriadne trestá! Nie je to už priveľa?

DAYE – Všetci sa niekam ponáhľame a keďže križovatky väčšinou nie sú zladené, musíme občas porušiť zákon, aby sme nevystáli jamu, alebo nezmeškali autobus. Dopravná polícia v čínskom meste Daye v provincii Hubei prišla s pomerne radikálnym spôsobom, ako zastaviť chodcov, ktorí sa pokúšajú prebehnúť cez cestu na červenú.

slovakia

left justify in out

Prechádzanie na červenú je v Číne vážny problém, a tak ako aj inde vo svete, mnoho ľudí konči pod kolesami áut.

 

Čínska polícia preto nechala na chodníkoch pred prechodmi pre chodcov nainštalovať žlté polmetrové tyče s fotobunkou a kamerou. Ak medzi ne niekto vojde počas toho, ako svieti červená a vykúka či môže prebehnúť, z týchto tyčí na neho vystrekne voda. To by malo neposlušného chodca odradiť.

 

Pre tých, ktorí by to nepochopia, sa pre istotu ozve aj zvuková nahrávka: "Prosím, neprechádzajte cez cestu, je to nebezpečné." Voda je vyhrievaná na 26 stupňov, aby nechladila, a každý deň ju dopĺňajú čistú, takže to majú hygienicky podchytené.

 

Striekajúca voda (najmä v horúčavách) znie ako dobrý nápad. Avšak to nie je celý trest pre uponáhľaných ľudí. Kamera v tyči premieta tváre nezbedníkov na billboardy a svetelné tabule v celom meste. To už je dosť veľké poníženie a zásah do súkromia.

 

Mnohí Číňania to považujú za mrhanie peniazmi a neprimeraný spôsob, ako zvyšovať bezpečnosť chodcov.

 

Vo vyspelých krajinách ako napr. je Dánsko a Holandsko, sa nehodám snažia zabrániť napr. zladením semaforov, aby chodci a cyklisti mohli prejsť cez viac prúdovú cestu naraz a nemuseli na jednej ceste čakať na štyrikrát.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies