VIDEO: Číňania sa vrátili z Nebeského paláca na Zem

NETKY.SK • 16 Apríl 2022, 09:57 • 2 min
VIDEO: Číňania sa vrátili z Nebeského paláca na Zem

PEKING - Traja čínski astronauti sa v sobotu vrátili naspäť na Zem po šesťmesačnej misii na čínskej vesmírnej stanici Tchien-kung. Pristávacia kapsula vesmírnej lode Šen-čou 13 pristála v noci na sobotu v púšti Gobi v čínskom regióne Vnútorné Mongolsko.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej išlo o najdlhšiu misiu s ľudskou posádkou v histórii čínskeho vesmírneho programu.

 

Na Zem sa vrátili po 183 dňoch traja čínski tajkonauti, dvaja muži a jedna žena – Čaj Č’-kang, Jie Kuang-fu a Wang Ja-pching. Všetci traja po pristátí vyhlásili, že sa cítia dobre.

 

 

Vojenská pilotka Wang Ja-pching sa vlani v novembri stala vôbec prvou Číňankou, ktorá absolvovala výstup do otvoreného vesmíru.

 

Trojčlenná posádka, ktorá odštartovala vlani v októbri z kozmodrómu v púšti Gobi, počas pobytu na vesmírnej stanici vykonala početné vedecké experimenty, inštalovala zariadenia a vybavenie a testovala nové technológie.

 

Prečítajte si tiež: Na ISS pristála prvá výlučne súkromná výprava Axiom Mission 1

 

img

Jie Kuang-fu

 

Išlo v poradí o druhý let, pri ktorom vesmírna loď Šen-čou dopravila ľudskú posádku na orbitálnu základňu Tchien-kung, čo po čínsky znamená Nebeský palác. Výstavba stanice ešte nie je ukončená, keďže prvý modul vyniesli do vesmíru len vlani v apríli.

 

Štart ďalšej pilotovanej misie na vesmírnu stanicu Šen-čou 14 sa očakáva počas najbližších mesiacov, zrejme v máji alebo júni.

 

Predchádzajúca misia Šen-čou 12 s trojčlennou posádkou trvala 92 dní. Trojica tajkonautov, ktorá sa na Zem vrátila v noci na sobotu, strávila vo vesmíre šesť mesiacov, čo by mala byť v budúcnosti štandardná doba pobytu astronautov na čínskej stanici.

 

 

Čína v uplynulých rokoch investovala do svojho vesmírneho programu miliardy dolárov, pretože sa snaží dobehnúť hlavné vesmírne mocnosti USA a Rusko. Prestížny význam má v tomto smere vysielanie astronautov na vlastnú čínsku vesmírnu stanicu. Medzi úspechy čínskeho vesmírneho programu patrí aj vybudovanie navigačného satelitného systému BeiDou, pristátie prieskumného vozidla na Mesiaci či sondy na Marse.

 

Možno vás zaujme: VIDEO Vďaka mikročipom pod kožou môžete zaplatiť či otvoriť dvere. Mladý muž ich má v tele už 32!

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies