VIDEO Číňan obetoval život pre záchranu svojej dediny, 36 rokov kopal cez hory kanál pre vodu

NETKY.SK • 25 Apríl 2017, 15:21 • 2 min
VIDEO Číňan obetoval život pre záchranu svojej dediny, 36 rokov kopal cez hory kanál pre vodu

GUIZHOU - Číňan Huang Dafa obetoval svoj život pre dobro ľudí v jeho domovine. Na to, aby malej dedine v provincii Guizhou zabezpečil vodu, sa rozhodol prekopať tri pohodia. Kopaním vodného kanála potom strávil neuveriteľných 36 rokov.

slovakia

left justify in out

Huang začal kopať v roku 1959 a o takmer 40 rokov ho konečne dokončil. Jeho dedinka vďaka tejto obdivuhodnej ťažkej práci teraz prekvitá životom a Huang je pochopiteľne oslavovaný ako miestny hrdina.

 

Obyvateľov dedinky predtým sužovali drastické suchá a niekedy takmer nemali ani čo piť. Mali k dispozícii jedinú studňu, pričom voda bola na prídel, aby sa ušlo každému aspoň trochu. „Zaviedlo sa pravidlo, že nikto si nemôže zobrať priveľa vody. Ak by tak niekto urobil, ostatní ľudia by ostali úplne bez vody,“ povedal zástupca vedenia dediny Xu Zhou. 

 

„Zavlažovanie bolo nemysliteľné. Mali sme lány ryžových polí, ktoré boli tak vyschnuté, že do prasklín v zemi sa zmestilo aj chodidlo. Bol to veľmi vážny problém, preto sme začali hľadať riešenie,“ dodal.

 

Huang prišiel s nápadom, že treba priviesť vodu z najbližšej dediny Yebiao, ktorá bola vzdialená niekoľko kilometrov cez hory. Ľudia sa neho pozerali ako na blázna a neverili, že to dokáže. Ani nemuseli. Huangova viera bola silnejšia.

 

Iná možnosť v podstate ani neexistovala, ľudia sa mohli už len odsťahovať. Huang mal v tom čase len 23 rokov. Podarilo sa mu pre tento ušľachtilý cieľ presvedčiť ešte zopár ďalších „bláznov,“ a začali kopať.

 

Huang bol prvý, kto sa na vrchole útesu priviazal ku kmeňu stromu a urobil krok do neznáma. „Keby som nenabral odvahu ja, nenabral by ju nikto,“ povedal. Napriek tomu, že ľudia videli jeho odvážny čin, mnohí sa odmietli pridať, pretože to považovali za príliš nebezpečné.

Odvážlivci potom strávili desať rokov kopaním 100 metrového kanála nástrojmi, ktoré mali po ruke. Bolo to však zbytočné, pretože voda netiekla tak, ako predpokladali.

 

Huang preto na niekoľko rokov odišiel do mesta Zunyi Fengxiang študovať vodohospodárstvo. Vrátil sa v roku 1990 a vyzval dedinčanov, aby to skúsili znova. Progres bol viditeľný.

 

 

Boj pre lepšiu budúcnosť dediny vážne zasiahol do jeho osobného života. Kým drel na stavbe kanála, jeho dcéra aj vnuk zomreli a nestihol s nimi posledný krát prehovoriť. Kopáči by totiž bez neho nevedeli správne pracovať.

 

V roku 1995 bol hlavný kanál dlhý 7200 metrov a bočný kanál mal 2200 metrov. Dedinu konečne opäť osviežila vlaha.  Kanál preteká cez tri pohoria, pričom prechádza cez tri ďalšie dediny, ktoré zásobuje. Pomenovali ho Dafa Channel, po svojom staviteľovi.

 

"Bol som odhodlaný dostať vodu do dediny. Odvtedy majú ľudia množstvo jedla. Plné brucho znamená pokoj v mysli. Ak môžeme niečo urobiť, aby sme sa mali lepšie, nesmieme váhať. Nesmieme čakať, kým sa veci udejú samé. Desiatky rokov z môjho života mohli uplynúť bez toho, aby sa niečo udialo,“ povedal dnes už 82 ročný Dafa, ktorý svojím skutkom pomohol 1200 ľuďom a produkcia ryže narástla z 25-tisíc kg na 400-tisíc kg za rok.

 

V roku 1995, keď bol kanál dokončený, bola do dediny zavedená aj elektrická energia a nová cesta. Každý projekt bol vedený práve Dafom. 

 

„Rozhodol som sa, že pre dedinčanov urobím tri veci: zabezpečím im vodu, elektrinu a postavím im cestu,“ dodal. Dafa kanál pravidelne kontroluje, aby sa uistil, že funguje správne. 

 

Informáciu priniesol portál ChinaDaily.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies